Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 24 april 2014 12:09

Dan planete je opomena da prirodni resursi nisu neograničeni

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

„Današnji dan nije samo praznik planete Zemlje, već i opomena svima onima koji u velikoj mjeri koriste naše prirodne i druge resurse da oni nisu zapravo bezgranični, da njihove količine nisu neograničene“, kazala je koordinatorka Mreže za društvenu odgovornost i državna sekretarka Ministarstva za održivi razvoja i turizam Daliborka Pejović. Ona je dodala da o tome „koliko ćemo biti spremni da podarimo budućim generacijama zavisi od našeg sadašnjeg i budućeg ponašanja“. PR Reciklažnog centra, Emilija Pejović kazala je da je jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih očuvanja životne sredine – reciklaža.

Pejović je istakla da je jedan od ključnih problema u oblasti zaštite životne sredine otpad, te da je, kako joj se čini, u Crnoj Gori napravljena djelimična greška „jer smo otpad doživjeli kao nešto čega se trebamo lišiti, a ne nešto što predstavlja posebnu sirovinu ili poseban proizvod od kojih se može dobiti jako puno korisnih stvari“.

„Mogućnosti za reciklažu kod nas, jednake su mogućnostima u savremenom svijetu, ali bez uvođenja reciklaže u svakodnevni život, nemoguće je zamisliti bilo kakav cjelovit sistem upravljanja otpadom. Reciklaža je, dakle proces koji počinje u našem domaćinstvu, a edukacija o selektiranju otpada mora početi od najmlađih“, istakla je PR Reciklažnog centra.

Ona je objasnila da je aluminijumska ambalaža veoma pogodna za reciklažu jer se može reciklirati bezbroj puta a da to ne utiče negativno na kvalitet proizvoda.

Jelena Kiš iz fondacije Recan zahvaljujući kojoj je inicijativa „Svaka limenka se računa“ stigla kod nas, rekla je da je u pitanju evropski projekat koji je prvi put pošeo da se sprovodi u Velikoj Britaniji.

„Danas je on prisutan u Irskoj, Škotskoj, Francuskoj, Rumuniji, Grčkoj, te od prošle godine u Crnoj Gori“, objasnila je Kiš i dodala da je smisao akcije da se kroz praksu stvore mogućnost da se svaka limenka reciklira.

„Mi pokušavamo da napravimo program kako bi pomogli drugim organizacijama, preduzećima, hotelima, restoranima, kućnim savjetima i bilo kome ko želi da reciklira da se priključi akciji“, rekla je Kiš.

Današnji dan obilježili su i učenici i učenice O.Š. „Dragiša Ivanović“, prve škole koja je uvela selektivno odvajanje otpada.

„Svjesni činjenice da sa svakom tonom papira koju upotrijebimo u svakodnevnoj nastavi, ukoliko je odložimo na pravo mjesto i ona nakon toga bude reciklirana, možemo sačuvati 17 stabala. Odlučili smo da se ozbiljno posvetimo tome i da to postane naša navika i način života“, istakle su predstavnice O.Š. „Dragiša Ivanović“.

Akcija reciklaže aluminijumske ambalaže se naslanja na akciju reciklaže kancelarijskog papira, novina, i kartona koju Mreža za društvenu odgovornost na mjesečnom nivou organizuje od jula 2012. godine u saradnji sa Reciklažnim centrom u Podgorici. Ova akcija predstavlja najavu akcije „Svaka limenka se računa“ fondacije Recan , a koja će se sprovoditi u osnovnim i srednjim školama od septembra 2014. godine.

Iz Ministarstva su najavili da će presa za limenke, nakon 22. aprila, ostati nedjelju dana u Delta City-ju tokom koje će volonteri NVO Ozon zainteresovanim građanima dijeliti promotivni materijal i informisati ih o mogućnostima reciklaže u Crnoj Gori. U narednom periodu će na nekoliko lokacija u Podgorici biti postavljene kante za selektivno odvajanje aluminijumske ambalaže.

portalanalitika.me

2 Komentara

  • Link komentara Velisa četvrtak, 24 april 2014 12:22 Napisano Velisa

    Manje price, vise posla i reciklaze...

  • Link komentara Dragica petak, 08 maj 2015 11:24 Napisano Dragica

    Iz godine u godinu na svojoj koži možemo osjetiti klimatske promjene, vrucinu u aprilu a snijeg u maju, ovo je globalni problem a mi slabo raymisljamo i lokalno, u pamet se braćo Crnogorci!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish