Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 02 oktobar 2017 18:08

Auto ćemo u budućnosti "ažurirati" kao smartfon

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Sa naglim razvojem informacionih tehnologija i povezivosti automobila na Internet, ali i sa očekivanom ekspanzijom vozila na električni pogon, koncepcija auto-servisa mogla bi dramatično da se promijeni. Vlasnici automobila biće u mogućnosti da unaprijede bezbjednost, autonomnost i performanse svog automobila bez napuštanja svog doma. Začetke takvog načinja servisiranja, odnosno unapređenja postojećih sistema u vozilu, već možemo da vidimo na primjeru američkog proizvođača električnih automobila, Tesle, koji mnoge funkcije na vozilima svojih kupaca poboljšava daljinskim putem, ažuriranjem softvera putem Interneta.

Ubuduće, ažuriranje softvera u automobilu biće jednostavno kao i ažuriranje aplikacija u pametnom telefonu, smatraju u kompaniji Bosch. Dodir ekrana pametnog telefona biće dovoljan za ažuriranje softvera vozila ili za preuzimanje novih podataka direktno sa "cloud"-a, bez potrebe za posjetom auto-servisu. "U narednih nekoliko godina, automatska ažuriranja sistema biće moguća u svakom novom automobilu", kaže dr Markus Hejn, član upravnog odbora kompanije Bosch. "Bežična ažuriranja su veoma pogodna za vozače, a Bosch je razvio sve aspekte potrebne za ovaj proces – od upravljačkih jedinica i infrastrukture za komunikaciju između automobila do modernih tehnologija enkripcije i IoT cloud-a", objašnjava Hejn. Novi standardi u unapređenju automobila Više elektronike, više funkcija, više programa - automobil postaje pametni telefon na točkovima.

Ažuriranje softvera vozila postaje izuzetno važno. Nove funkcije mogu omogućiti dodatne pogodnosti, čak i nakon kupovine vozila. Bežična ažuriranja softvera uskoro će postati standardna funkcija. Mnoga današnja vozila posjeduju preko 100 ugrađenih upravljačkih jedinica. Čak i putnički automobili imaju između 30 i 50 jedinica i njihov softver upravlja skoro svakom funkcijom unutar vozila. Takođe, svakim danom sve više i više vozila je umreženo – sa Internetom, ostalim automobilima i infastrukturom. Ovo znači veći rizik od slabih veza u softveru vozila, kao i veću mogućnost manipulacije. U tom kontekstu, ažuriranje softvera preko cloud-a nudi rješenje koje obezbjeđuje da u sistemima vozila uvijek bude najnoviji softver čime se unaprjeđuje i bezbjednost na putu. "Automobili se voze po 15 ili više godina. Bežična ažuriranja sistema smanjiće potrebe za posjetom auto-servisu", kaže Markus Hejn. Dodatno, ažuriranje putem cloud-a znači da sve više funkcija sa sve većim obimom može biti naknadno dodato.

Elektronske upravljačke jedinice mogu biti ugrađene u vozilo i delimično aktivne ili neaktivne, a naknadnim preuzimanjem i instalacijom softvera, puštene u rad sa najnovijim funkcijama. Na primjer, sistem upozorenja na nenamjerno napuštanje vozne trake ili pomoć pri parkiranju mogu biti naknadno dodati. Nisu samo vozači ti koji imaju koristi od bežičnog ažuriranja. U 2015. godini 15 odsto reklamacija u automobilskoj industriji u SAD imalo je veze sa greškama u softveru, pokazuje studija zasnovana na podacima iz Nacionalne asocijacije za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) u SAD, dok je prethodne četiri godine ova brojka je bila samo 5 odsto. "Za proizvođače automobila i njihove kupce, takove posete auto-servisima su čisto gubljenje vremena i novca, a bežična ažuriranja ih mogu značajno smanjiti", objašnjava Hejn. Ažuriranje direktno sa cloud-a Bezbjedno, brzo i jednostavno – upravo tako radi bežično ažuriranje. Potrebno je na vozačevom pametnom telefonu ili multimedijalnom sistemu vozila odabrati i potvrditi opciju ažuriranja softvera. Ova informacija će biti poslata u cloud odakle će biti izvršeno preuzimanje programa. Podaci mogu biti preuzeti dok je automobil u pokretu ili preko noći kada je parkiran u garaži. Čim je vozilo u bezbjednim uslovima (kada je, na primjer, parkirano), ažuriranje softvera će biti primenjeno na odgovarajuću upravljačku jedinicu, i odmah će biti spreman za rad.

A kakva je bezbjednost?

Bezbjednost i dobra interakcija automobilske elektronike, cloud-a i softvera su ključni za bežična ažuriranja. U Boschu kažu da je bezbjednost podataka osigurana najnovijim tehnologijama enkripcije razvijenim od strane Escrypt filijale te kompanije. Kompleksna infrastruktura bezbjednosti sa kompletnom enkripcijom čuva prenos podataka od neovlašćenog pristupa. Sve interakcije između automobila i cloud-a, bezbjednosni protokoli i filteri djeluju kao zaštini zid da bi se izbjegli pokušaji hakovanja. Kako bi obezbjedio da bežična ažuriranja ne budu samo bezbjedna, već i brza i pouzdana, Bosch koristi tehnologije brzog ažuriranja. Ovo ubrazava proces ažuriranja i smanjuje trošak, zbog toga što veličina podataka za prenos ostaje mala. Još jedna dodatna bezbjednosna mjera je da prenos ažuriranja u dijelovima. Ukoliko se javi problem, proces ažuriranja može biti zaustavljen i prilagođen. Tehnologija u samom središtu bežičnog ažuriranja u ovom slučaju je "Bosch Automotive Cloud Suite". Elementi ovog softvera omogućavaju sve funkcije potrebne za bežična ažuriranja – od strane vozača, proizvođača automobila, pa čak i od strane samih vozila.

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Damir ponedjeljak, 02 oktobar 2017 18:20 Napisano Damir

    Prodaja novih automobila sa benzinskim motorima u Evropi u prvoj polovini 2017. bila je veća od prodaje dizel vozila, što nije zabilježeno već skoro cijelu jednu deceniju...tražnja za dizelašima u Evropi opala je sa 50,2% u prvih šest mjeseci 2016, na 46,3 odsto u 2017 Evropljani su u prvoj polovini 2017. kupili oko 150.000 dizel automobila manje nego u istom periodu 2016 mi jos uvijek sanjamo euro 3 automobile...

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish