Get Adobe Flash player

 


petak, 25 avgust 2017 15:37

Oktopod je biće najbliže vanzemaljcima koje živi na Zemlji VIDEO

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Možete da ih se plašite, možete da im se divite, ali nikako ne možete da im osporite inteligenciju. Oktopodi mogu da prskaju akvarijumsko svjetlo koje ih nervira, sve dok ne naprave kratak spoj i isključe ga. Mogu i da razlikuju ljude, čak i one koji nose iste uniforme. I, prema tvrdnjama Pitera Džefrija Smita, profesora filozofije na Univerzitetu u Sidneju i Siti univerzitetu u Njujorku, oni su bića najbliža vanzemaljcima, koja žive na zemlji. To je zbog toga što su oktopodi najkompleksnije životinje sa najdaljim zajedničkim pretkom u odnosu na ljude.

Nije sasvim sigurno kog tačno dalekog pretka dijele sa ljudima, ali Džefri Smit kaže da je to "vjerovatno bila životinja veličine pijavice ili pljosnatog crva sa nekoliko hiljada neurona, ali ne više od toga". To znači da sa ljudima, u evolutivnom smislu, imaju veoma malo zajedničkog. Oči, ekstramitete i mozak su razvili drugačijim putem i sa različitim precima od ljudi. Izgleda da su, zahvaljujući tome, razvili impresivne kognitivne sposobnosti i, najvjerovatnije, svijest. "Pravi vanzemaljac bio bi osjećajno biće i ne bi imao zajedničke pretke sa nama, već bi se razvio potpuno nezavisno", kaže Džefri Smit, koji je i napisao knjigu o svijesti kod oktopda. "Ako nikada ne sretnemo vanzemaljce, oktopodi će biti njihova najbolje aproksimacija, zato što su oni u istorijskoj vezi koja je postojala mnogo vremena unazad." Oktopodi pokazuju znake radoznalosti, a profesor vjeruje da veoma vjerovatno tu i svijest počinje.

"Mislim da su istraživačko ponašanje, činjenica da oni teže određenim stvarima, imaju dobre oči i mogu da procjenjuju, djelići dokaza da mora da postoji nešto što je 'kao oktopod." Džefri Smit kaže da oktopdi jednostavno izgledaju kao inteligentna bića i da izvode određene operacije za koje se zna da su svjesne kod ljudi. "Susret sa spoznajom novih stvari je uvijek svjestan kod ljudi", dodaje on. Imajući u vidu veoma dalekog zajedničkog pretka oktopoda i ljudi, postojanje svijesti kod oktopoda bi značilo da je svijest na Zemlji dva puta evoluirala, a profesor vjeruje i u mogućnost postojanja više od dvije nezavisne evolutivne grane svijesti. Prema dosadašnjim dokazima, izgleda da svijest uopšte nije neuobičajena, već stvar rutinskog razvoja u prirodi. "Sumnjam da bi, ukoliko bi evolucija kod životinja bila ponovljena, njen proizvod bio sličan onome što danas imamo", zaključuje Piter Džefri Smit.

b92.net

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish