Get Adobe Flash player

 


subota, 22 april 2017 19:02

Danas Međunarodni dan planete Zemlje

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan planete Zemlje, 22. april, kao podsjetnik da Zemlja i njeni ekosistemi daju život, saopštile su Ujedinjene nacije. "Međunarodni dan planete Zemlje nam omogućava da podignemo svijest javnosti i ukažemo na izazove u pogledu dobrobiti planete i života koji nam pruža", navodi se u saopštenju UN.Kako je navedeno, ovogodišnja tema je "Ekološka i klimatska pismenost". "Obrazovanje je osnova za napredak. Moramo da osnažimo ljude znanjem i podstaknemo na akciju u odbrani životne sredine", navodi se u saopštenju UN.

U mnogim zemljama, tim povodom, održava se Marš za nauku kako bi se u javnosti podigla svijest o važosti nauke, naučnih činjenica i finansiranja naučnih istraživanja, naročito onih povezanih s klimatskim promjenama. Marševi, koje je pokrenula zabrinutost zbog uspona "altenativnih činjenica", biće održani u 500 gradova širom svijeta, a u Australiji i na Novom Zelandu već se okupilo više hiljada ljudi u znak podrške nauci.

Učesnici protesta u Sidneju, obučeni u bijele labaratorijske mantile, pozvali su političare da podrže naučnu zajednicu, noseći transparentne na kojima je pisalo "bez nauke, to je samo fikcija", i "potrebni su nam mislioci, ne poricatelji". Protesti u Australiji uslijedili su u vrijeme kada američki potpredsjednik Majk Pens završava trodnevnu posjetu toj zemlji.

Iako organizatori marševa u SAD tvrde da su oni nestranački, priznaju da je republikanska administracija Donalda Trampa, koji je obećao da će smanjiti budžete za istraživanje najboljih američkih agencija, pokrenula pokret, prenio je AFP. Marš za nauku je, tako, nastao kao reakcija na postupke Trampa i njegove administracije, koja dovodi u pitanje naučne činjenice o globalnom zagrevanju, ali i ugrožava slobodu i javno finansiranje nauke.

S druge strane, strahovi da je nauka pod političkim napadom u Australiji porasli su pod aktuelnom konzervativnom vladu, a demonstranti su izašli i na ulice Melburna, Brizbejna, Perta, Adelejda i drugih gradova, dok se u Novom Zelandu protesti se organizuju u Velingtonu i Olandu.

I web pretraživač Google je u znaku Daan planete Zemlje. Pripremili su i korisne savjete koji podstiču očuvanje planete.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish