Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 11 februar 2018 17:09

Otpad ugrožava rad Perućice

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Rijeke zatrpane smećem surova su nikšićka stvarnost. Gomile otpada svakog dana završavaju u Norinu na zatvarčnici HE Perućica, što godinama predstavlja veliki problem za njeno bezbjedno funkcionisanje. Sa jednim od najvećih ekoloških problema u gradu opštinske nadležne službe nikako da se izbore. U koritima nikšićkih rijeka nema čega nema. Znaju to najbolje na zatvaračnici HE Perućica u Norinu gdje kanalom Zete svakodnevno doplivaju tone smeća - razne vrste ambalaža, leševi životinja, automobilske gume, granje, debla.

Smeće potom začepljava propusne rešetke toliko da ga je nekad nemoguće izvući kaže Marko Osmajić iz HE "Preućica", a sa druge strane otpad koji prođe ugrožava rad postrojenja u Perućici. "Često dolazi zbog toga i do zastoja rada agregata gdje je potrebno ulagati i neka finansijska sredstva za održavanje i popravku tih sistema", objašnjava Osmajić.

Gračanica i Bistrica najbolji su primjer kako u Nikšiću možete bezbjedno iz dana u dan bacati smeće, a da vas to ništa ne košta. Bez represije neće se ništa promijeniti ističu ekolozi. Za Evropom, kažu, po tom pitanju zaostajemo pola vijeka. "Oni su tu kaznenu politiku sprovodili 50 i 60 tih godina prošlog vijeka, a mi još tu kaznenu politiku ne sprovodimo adekvatno. Jako je mali broj kažnjenih, gotovo zanemarljiv, a isto tako se jako slabo sprovodi zakonska regulativa na terenu", ocijenio je Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšić. Na kraju sve se svodi na, čini se, uzaludne apele građanima. "Na takav način stvaramo i ružnu sliku o mjestu u kojem živimo, a samim tim i o nama samima", rekao je Osmajić.

Naša ekipa već dva dana bezuspješno pokušava naći sagovornika na ovu temu u opštinskim službama. Iz nadležne inspekcije nas upućuju na komulanu policiju i obratno. Ostali smo bez odgovora koliko je napisano kazni za nelgalno odlaganje otpada u prošloj godini. Sudeći po slikama sa terena, materijala i povoda je bilo više nego dovoljno

rtcg.me

1 Komentar

  • Link komentara Milena petak, 23 mart 2018 19:43 Napisano Milena

    Radim u firmi koja saradjuje sa Vama na projektu sakupljanja ee otpada, svaka cast!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish