Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 30 oktobar 2017 20:25

Čuvajmo prirodu bacite otpad u korpe

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Javno preduzeće Nacionalni parkovi postavlja table obavještenje s porukom „Čuvajmo prirodu čistom! Bacite otpad na mjesta namijenjena za to“, u NP Skadarsko jezero. Postavljanje tabli, kako je saopšteno, predstavlja dio aktivnosti u okviru Ekološke kampanje "BUDI ŠAMPION" koju realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Delegacije Evropske Unije. Kampanja budi šampion, kako se podsjeća, dizajnirana je u edukativno informativnom kontekstu i kao takva usmjerena je ka postizanju cilja u oblikovanju javnog mnjenja u svrhu podizanja svijesti građana svih starosnih struktura o značaju pravilnog odlaganja otpada.

"Sistem informativnih i tabli upozorenja na području NP Skadarsko jezero biće postavljen na lokacijama koje su u toku pripreme projekta identifikovane kao najugroženije otpadom", navodi se u saopštenju. Iz NPCG su apelovali na građane, posebno mještane i posjetioce, da ekološki odgovornim ponašanjem doprinose zaštiti i očuvanju zaštićenih prostora i da bacaju otpad na mjesta predviđena za to. „Moramo biti svjesni da kvalitet životne sredine u velikoj mjeri zavisi od odgovornog ponašanja svih članova naše društvene zajednice. Zato pokažimo svijest o vrijednostima Nacionalnih parkova Crne Gore i čuvajmo prirodu čistom“, istakao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom postavljanja tabli u NP Skadarsko jezero.

Na osamdeset najprometnijih lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore postavljene su promotivne instalacije na bilbordima sa kojih, kao promoteri Ekološke kampanje, istaknuti sportisti muške košarkaške i ženske rukometne reprezentacije naše zemlje, upućuju ključne poruke Budi šampion! Baci otpad na pravo mjesto!

"U drugom dijelu, Kampanju će pratiti i online portali, kao i akcije u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, u kojima će se dijeliti platneni cegeri koji će sadržati poruku Neću kesu! Imam ceger! u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa, koja upućuje na sproveđenje veoma jednostavne radnje - promjeni naših ličnih navika. Paralelno, sa vidljivim dijelom Kampanje sprovodi se ispitivanje stanovništva na lokacijama koje gravitiraju svim nacionalnim parkovima Crne Gore. Cilj ispitivanja je identifikacija navika i načina odlaganja otpada, nivoa svijesti o prepoznavanju ekoloških prijetnji od neadekvatnog odlaganja otpada, mišljenja o uticaju zagađenja na opštu sliku o Crnoj  Gori, kao i načina razmišljanja o ličnoj odgovornosti za rješavanje problema životne sredine", navodi se u saopštenju.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish