Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 07 decembar 2014 12:59

Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija VIDEO

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Centar za zaštitu i proučavnje ptica (CZIP) više od decenije radi na zaštiti Solane i valorizaciji njenih ekoloških vrijednosti. O Solani i njenom bogatstvu pisao je i specijalizovani sajt Birdwatch. Kako je navedeno sa sajtu Solana Bajo Sekulić napore za očuvanjem lagune, od izuzetnog značaja za ptice, prepoznao je Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF- Critical Ecosystem Partnership Fond).

"U saradnji sa upravom solane "Bajo Sekulić" pokrenut je projekat "Ulcinjska solana kao eko-turistička destinacija", kojim se radi na izradi infrastrukture, uspostavljanju konkretne turističke ponude i promociji, popularizaciji i valorizaciji ekoloških vrijednosti solane. Uključivanjem lokalnog stanovništva u razvoj turizma posmatranja ptica na  Ulcinjskoj solani stvara se potpuno nova svijest - da se trajno i održivo može zarađivati očuvanjem biodiverziteta solane", navedeno je na sajtu.

Ulcinj zauzima značajno mjesto na evropskoj mapi ljubitelja ptica i ornitologa jer se na tom prostoru može uživati u posmatranju oko 240 vrsta ptica, što je polovina registrovanih u Evropi, među kojima i veoma rijetkih: pelikana, kormorana, dugonogih sprudnika, flamingose...

U regionu pa i šire postoje staništa gdje je broj registrovanih vrsta znatno veći, ali ono što Solanu odvaja od svih ostalih je kvalitet vrsta i njihova brojnost, navedeno je na sajtu Solana Bajo Sekulić. "Zamislite da se na 15 km2 nalazi 3 odsto ukupne svjetske populacije pelikana Pelecanus crispus ili 3 odsto svjetske populacije muljače Limosa limosa ili isto toliki procenat crvenonoge sprutke Tringa erythropus! Na Solani gnijezdi 55 vrsta ptica, sto je skoro polovina od ukupnog broja  gnjezdećih parova vodenih ptica u cijelom regionu.  Rezultati zimskog cenzusa ptica koji se na Solani provodi od 1999. godine ukazuju na prisustvo oko 20.000 ptica svake godine, bez obzira da li su bazeni ispunjeni vodom ili ne. Van sezone proizvodnje soli, voda nije poželjna u bazenima zbog erozije nasipa usljed djelovanja talasa i ona se ispumpava iz Solane. Pojedinih sušnih zima to koncentriše ptice na samo nekoliko bazena i prizori su izuzetni".

"Ipak, najljepše je proljeće na Solani: rana seoba donosi velika i gusta jata pataka: martovka ili na latinskom Anas querquedula dolazi u najvećem broju, čak i do 1200 jedinki na sat. Slijeće umorna sa leta preko Jadrana da bi na ovom bogatom hranilištu obnovila energiju za dalji put ka sjeveru. Njena srodnica krdža, Anas crecca, takode je iscrpljena  od višesatnog leta. Pridružuje se jatima šiljkana Anas acuta i zviždarke Anas penelope koje su na Solani provele zimu i izbjegle olovna zrna lokalnih krivolovaca", piše na sajtu.

Dodaje se da na desetine hiljada lasta koriste Solanu kao odmorište tokom povratka iz Afrike, da se cijeli nasip zacrni od seoske Hirundo rustica i gradske laste Delichon urbica. Travarka, Saxicola rubetra, žuta pliska, Motacila flava, muharica Muscicapa striata i livadska trepteljka Anthus pratensis dolaze u jatima od 10.000 jedinki dnevno. Solana je tokom proljeća prolazna stanica za više od 40.000 selica dnevno.

https://www.youtube.com/watch?v=_I70zkFlVsA

vijesti.me

1 Komentar

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish