Get Adobe Flash player

 


srijeda, 26 novembar 2014 22:34

U Podgorici jutros koncentracije lebdećih čestica PM10 veće nego u Pljevljima

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Potrebno što prije uraditi Plan upravljanja vazduhom za Glavni grad Podgoricu sa čitavim setom mjera kako unaprijediti postojeće stanje, koje ovih dana karekterišu povećane koncentracije lebdećih čestica PM10. Rezultati su dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine http://www.epa.org.me/vazduh, a interesantno je da su rezultati mjerenja od pet i devet sati jutros pokazala da je koncentracija lebdećih čestica PM10  bila značajno veća nego u Pljevljima, inače najugroženijoj opštini kada je kvalitet vazduha u pitanju u Crnoj Gori.

Monitoringom koji redovno sprovodimo sa kolegama iz Ekološkog društva "Breznica" iz Pljevalja, preko naših Arhus centara, u cilju što kvalitetnijeg informisanja građana o pitanjima životne sredine, želimo zapravo povećati i interesovanje javnosi za aktivno učešće u procesu donošenja odluka od kojih zavisi kvalitet životne sredine i života ljudi”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima, aerozagađenje je jedan od problema kojima se mora dati prioritet. “Nadamo se da će prije svega Vlada i Glavni grad prepoznati opravdanost našeg predloga i pristupiti izradi strategije kako se izboriti sa ovim izazovom. Koristimo priliku da istaknemo vrijednost projekta online praćenja kvaliteta vazduha kojim je Agencija za zaštitu životne sredine učinila veliki pomak ka boljem informisanju građana, samim tim i implementaciji Arhuske konvencije, ali i da ukažemo da postoji prostor za unapređenje ovog alata, konkretno u izvještavanju koncentracija lebdećih čestica u opštini Nikšić, gdje je situacija, kada je ovaj segment kvaliteta vazduha u pitanju, takođe nepovoljna”, kazao je Perović.

Šta su PM10

Zagađenje vazduha suspendovanim česticama (na engleskom jeziku particulate matter – PM) sastoji se od veoma malih čestica (partikula) u tečnom ili čvrstom agregatnom stanju.

Među njima su posebno značajne one koje se mogu dospjeti do najdubljih delova pluća. Ove čestice imaju prečnik manji od 10 μm ili opisno rečeno, prečnik im je manji od 1/7 debljine ljudske dlake. Obično se ove čestice svrstavaju u tri kategorije:

-one manje od 10 μm i označavaju se kao PM10, a nazivaju se grube suspendovane čestice

- one manje od 2,5 μm i označavaju se kao PM2,5, a nazivaju se kao fine suspendovane čestice

-one manje od 0,1 μm i označavaju se kao PM0,1, a nazivaju se kao ultrafine suspendovane

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

 • Link komentara Valentina četvrtak, 27 novembar 2014 19:34 Napisano Valentina

  Ove vijesti nema na portalima, a trebalo bi da zabrine svakog misleceg covjeka, ako nista onda zbog nase djece! Ovo ce se sve vise dogadjati, ali nazalost dok je ovakve crne svijesti bice nam jos crnja i pluca.

 • Link komentara NVO Zeleno Srce utorak, 02 decembar 2014 19:06 Napisano NVO Zeleno Srce

  Ovih dana zagadjenje vazduha u Pljevljima obara sve rekorde po zagadjenosti i kolicini labdecih cestica PM 10 u vazduhu.Tako su izmjerene koncentracije praskastih materija 23. Novembra bile 250 miligrama po centimetru kubnom (mg/cm3) da bi se u vecernjim satima, tacnije u 21 cas popele na 300 mg/cm3. Dana 24. Novembra u 3 sata ujutru koncentracija ovih opasnih mateija u vazduhu iznosila je 383,2 mg/cm3, sto je 700 procenata iznad MDK, da bi 24. 11. 2014, u 18 casova, ta koncentracija iznosila 240 mg/cm3(!)

  Niko nije nasao za potrebu da gradjane Pljevalja obavijesti i upozori, da je zagadjenje enorno povecano i da postoji opsanost ozbiljnog narusavanje njighovog zdravlja. Famozni plan kvaliteta vazduha za opstinu Pljevljima koje je donijelo Ministarstvo Odrzivog razvoja i Turizma u februaru 2013 je mrtvo slovo na papiru jer od njegovog donosenja do danas ni jedna mjera iz tog dokumenta nije realizovana.

  U tom dokumentu izmedju osatlog stoji:
  “Na osnovu Zakona o zaštiti vazduha („Sl. List CG”, broj 25/10) član 21, u zonama gdje koncentracije zagađujućih materija prelaze bilo koju uspostavljenu graničnu ili ciljnu vrijednost, uzimajući u obzir granice tolerancije ukoliko su propisane, Ministarstvo, u saradnji sa Agencijom i organima lokalne uprave na čijoj se teritoriji zona nalazi, donosi plan kvaliteta vazduha, da bi se u što kraćem roku dostigle vrijednosti utvrđene Uredbom o utvrđivanju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha.
  Sredstva za izradu i sprovođenje Plana obezbjeđuju se iz državnog budžeta i budžeta jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji zona nalazi. Ukoliko se Planom predviđaju i mjere za smanjivanje emisija iz stacionarnih izvora, te mjere je dužan da finansira i sprovodi zagađivač”.
  Zasto se ne primjenjuju ove odredbe Zakona i donesenog dokumenta i zasto se i dalje tolerise probijanje graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta vazduha, pogotovo za emisije NOx, PM10, PM2.5 i SOx?

  NVO Breznica, Milorad Mitrović

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish