Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 06 novembar 2014 19:48

Čistili podmorje Zelenike

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

Akcija čišćenja podmorja ispred Zelenike, u organizaciji NVO Plavi Crne Gore, ronilačkim klubom Galeb iz Zelenike te ronicima Regije Jug Internacionalne policijske asocijacije sekcija Crna Gora, uspješno je organizovana danas  prenose Vijesti online. Akciji su se pridružili i radnici hercegnovske gradske Čistoće. Zoran Banićević predsjednik NVO Plavi kaže da su se za akciju pripremali od ljetos kada im je javljeno da se u podmorju ipred Zelenike nalazi olupina automobila. U akciji koja je trajala desetak dana izvadili su između tri i četiri tone otpada.

Dejan Janković iz Internacionalne policijske asocijacije ističe da ima dosta posla i da bi trebalo proširiti akciju do početka ljetnje turističke sezone. Kaže da je najviše posla bilo na ušću rijeke Opačice, kojom sav otpad iz okolnih naselja, koje stanovnici bacaju u rijeku, stiže u more.

Nikola Obradović iz ronilačkog luba Galeb istakao je da su osim olupine putničkog automobila iz mora izvadili armaturne mreže, auto gume i drugog željeza.

“Sav otpad bacan je u more decenijama i što je posebno opasno jer se nalazi na samo dva do tri metra dubine“, upozorava Obradović.

On navodi da je najviše željeznog otpada u podmorju Bijele i Kumbora. NVO Plavi čija je djelatnost ekološka zaštita mora i podmorja, su za desetak godina koliko postoji ova organizacija, realizovali dvadesetak akcija čišćenja podmorja na različitim lokacijama, na Pristanu, Mamuli, u Njivicama i gradskoj luci, na svim nezakupljenim dijelovima obale. U tim akcijama iz mora je izvađeno između 10 i 15 tona najrazličitijeg otpada od plastike do bijele tehnike, akumulatora, željeza i automobila.

bokanews.me

1 Komentar

  • Link komentara Sreten subota, 08 novembar 2014 19:53 Napisano Sreten

    Svaka čast dobri ljudi!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish