Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 30 avgust 2012 21:26

Djeco reciklirajte

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Za stanje okoliša odgovorni smo svi. Zato najmlađe treba od rane dobi učiti ekološkoj odgovornosti.

 

Krenite s recikliranjem. Prigodno, uz današnji Dan planete Zemlje donosimo nekoliko savjeta s portala Klinfo.

Dobro je biti iskren i otvoreno razgovarati

Djeca moraju shvatiti da sve što rade ima nekakav utjecaj na okoliš. Stoga im treba iskreno reći da je recikliranje vrlo važan proces u zaštiti planeta Zemlje. Ipak, treba imati na umu i emocionalnu zrelost djeteta kada s njime razgovaramo o ozbiljnim temama. Umjesto da im slikovito prikazujemo propast i apokalipsu planete, možda je bolje priču o važnosti recikliranja pretvoriti u poticaj i igru te prezentaciju zabavne i čudesne strane recikliranja. Na Internetu ćete pronaći niz zanimljivih činjenica o samim procesima recikliranja koje mogu biti dobra podloga za priču o Zemljici koja treba našu pomoć.

Budimo im najbolji primjer

Djeca će raditi ono što vide da roditelji rade. Ukoliko to već ne činite, počnite reciklirati otpad u vašem kućanstvu. I u to, naravno, uključite djecu. Dajte im osjećaj odgovornosti i uspjeha u postignuću zadatka na način da im dozvolite da svakog tjedna sakupe i odnesu otpatke u odgovarajući kontejner. Mališani će zasigurno taj zadatak uz vašu pomoć savršeno odraditi i imat će osjećaj da ih s tom novom odgovornošću tretirate kao sebi ravnu odraslu osobu.

Učinite recikliranje zabavnim

Pretvorite obavezu razvrstavanja boca, papira i baterija u zabavnu igru koja će malo oslabiti stav "ja to ne želim raditi". Pronađite neku zanimljivu pjesmicu koja će obilježiti svaku recikliranjeradnu akciju ili pak nagradno natjecanje u stilu - tko će po kući i dvorištu sakupiti više boca u veliku vreću. Ono što će djeca iz ovakvog pristupa naučiti je da i dosadni kućni zadaci mogu brzo biti obavljeni uz humor i dobru zabavu.

Recikliranje i džeparac

Djecu će posebno razveseliti činjenica da recikliranje donosi i džeparac. Utrpajte boce u automobil, zamijenite ih za novac i nagradite djecu za odgovorno ponašanje. Potaknite ih da novac od recikliranja štede za neku igračku ili stvar koju jako žele. Isti princip možete iskoristiti i u svom domu, pa za svaku bateriju koju pronađe i spremi za recikliranje može dobiti primjerice 50 lipa. Zanimljivo je da će osim sitnog novca za kasicu prasicu, dobiti i slatki paketić u One2Playju. Za svaku vrećicu punu novina u kasicu stavite, primjerice 2 kune, a za plastiku također neki manji iznos novca.
Ipak i za ovaj oblik učenja potrebno je postaviti pravila, jer će djeca vjerojatno uskoro postati previše ažurna i pobacati što treba i ne treba kako bi što prije napunili kasicu.

Dobre navike usvajaju se u ranoj dobi, zato je važno da djeca shvate dugoročne posljedice i dobrobit koju čine za okoliš. Slušanje poučnih priča i zabavnih činjenica, kao i sudjelovanje u recikliranju neće ih naučiti samo o zaštiti planeta Zemlje, već će stati na dobar put prema odgovornom ponašanju i upravljanju kućanstvom, što će se pokazati kao vrlo vrijedan dio njihovog bića kada odrastu.Učimo engleski kroz reciklažu

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish