Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 18 februar 2013 18:37

Pežo-Sitroen i Bosch zajednički razvijaju hibridna vozila koja će pokretati kompresovani vazduh

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Kao i nekada davno sa „sitroenom DS“, čuvenom „ajkulom“, Sitroen, se u saradnji sa Pežoom i njemačkim Bošom ponovo vraća hidraulici. Istina, ovaj put se ona ne koristi kao u „ajkuli“ za ogibljenje već, vjerovali ili ne – za pogon. Riječ je o novom „hibrid-er“ (engl. Hybrid Air) hibridnom sistemu pogona koji umjesto klasične postavke, gdje je benzinski agregat glavni pogon i elektromotor pomoćni, koristi kombinaciju benzinca i pomoćnog pogona baziranom na kompresovanom vazduhu. Osnovna ideja ove tehnologije je da se energija umjesto u baterijama čuva u formi kompresovanog vazduha i to u specijalnim cilindrima. Kada se ukaže potreba, otvara se ventil cilindra koji pokreće turbinu i energiju kompresovanog vazduha pretvara u mehaničku kojim se pokreće zadnja osovina vozila.

Pežo-Sitroen grupacija i Boš zajednički razvijaju hibridna vozila koja će umjesto elektromotora pokretati kompresovani vazduh! Prvi ovakvi modeli očekuju se 2016, a prototip će sledećeg mjeseca biti predstavljen na Salonu automobila u Ženevi.

Kao i kod svih hibrida, cilindar se tokom vožnje dopunjava kompresovanim vazduhom i to pomoću specijalnog električnog kompresora vazduha, ali i energije dobijene kočenjem. Kao što je to uobičajeno kod hibrida, postoje tri režima vožnje. Osnovni je vožnja otvorenim putem kada se koristi samo benzinski agregat. Slijedi gradska vožnja tokom koje se koristi pogon na kompresovani vazduh, a tu je i kombinovani režim koji se upotrebljava kada je vozilu neophodan dodatni dotok snage pri ubrzavanju ili vožnji po uzbrdici. Tada se zajedno koriste benzinski motor i kompresovani vazduh.

Ova revolucionarna hibridna tehnologija koristiće se u budućim Pežo i Sitroen gradskim (motor snage 82 KS), modelima niže srednje klase (snaga 110 KS) kao i lakim komercijalnim vozilima. Takođe, sasvim je moguće da će se ona naći i u „opelima“ kao dio saradnje ovih proizvođača u razvoju novih vozila.

Glavna prednost ovakve tehnologije je što će značajno pojeftiniti troškove izrade hibridnih vozila pa će oni postati značajno dostupniji krajnjem kupcu. To jeste glavna, ali ne i jedina prednost u odnosu na klasične hibride, jer će ovakva vozila oduševiti i na polju niske potrošnje goriva.

Ona će u gradskim uslovima, kada se za pogon koristi samo kompresovani vazduh, biti za 45 odsto niža u odnosu na benzinske motore iste snage. Osim niže potrošnje, povećaće se i domet sa jednim rezervoarom goriva i to za čak 90 odsto. U praksi, to znači prosječnu potrošnju od 2,9 litara goriva i emisiju CO2 od 69 kg/km za gradske modele veličine „pežoa 208“. Uz sve to prednost je i manja težina jer kompletan sistem teži svega 100 kg, što je upola manje od klasičnih hibridnih sistema.

Takođe, prednost je i veći unutrašnji prostor što je uslovljeno izostankom glomaznih baterija. Takođe, ovakav pogon će biti mehanički veoma jednostavan pa samim tim i pouzdaniji u odnosu na sadašnje, prilično komplikovane hibride i ne zahtijeva puno mjesta u unutrašnjosti vozila pa će moći relativno lako da se ugradi u buduće putničke automobile. Očekivana početna cijena ovakvih hibrida, bez državnih subvencija kojih još nažalost kod nas nema, biće manja od 20.000 eura, a kako se bude razvijala proizvodnja za očekivati je da će cijena padati.

NVO Zeleno Srce

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish