Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 15 januar 2015 21:42

Toyota poklanja svijetu patente za auto na vodonik

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Više od 5.600 patenata koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija a koje je Toyota registrovala širom svijeta biće dostupni svakome ko poželi da ih upotrebi za sopstvenu proizvodnju automobila sa pogonom na vodonik. Japanski proizvođač tako je krenuo stopama Tesla Motorsa koji je polovinom 2014. odustao od zaštite patenata za tehnologiju električnih vozila. Odluka koju je Toyota objavila na aktuelnom Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu donijeta je sa ciljem da se ubrza globalni razvoj i uvođenje pogonskih sistema sa vodoničnim gorivnim ćelijama u automobile.

"Vjerujemo da se u svijetu mogu dogoditi veličanstvene stvari kada čovječanstvo međusobno podijeli dobre ideje", izjavio je potpredsednik Toyota grupe u SAD, Bob Karter. "Smatramo da je za budućnost automobila na vodonik presudna prva generacija ovih vozila koja će se pojaviti na tržištu između 2015. i 2020. godine", objašnjava Karter. "Zbog toga je neophodno srušiti korporativne granice i ostvariti tijesnu saradnju između proizvođača automobila, državnih organa, akdemske zajednice i proizvođača energenata", dodaje on.

Kompanijama koje bi željele da iskoriste tehnologiju primijenjenu na prvom Toyotinom produkcijskom modelu sa pogonom na vodonik, Mirai, biće dostupno ukupno oko 5.680 patenata. Od toga, 1.970 patenata odnosi se na gorivne ćelije, 290 na rezervoare visokog pritiska za skladištenje vodonika u automobilu, 3.350 je u vezi sa elektronskim upravljačkim sistemima i softverom, dok se 70 patenata odnosi na tehnologiju proizvodnje vodonika i sistem snabdijevanja.

Toyota je saopštila da je od ukupnog broja ponuđenih patenata 2.650 registrovano u Japanu, 820 u SAD, 760 u Evropi i 720 u Kini. Patenti će biti na raspolaganju svim kompanijama koje proizvode automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama, kao i snabdijevačima djelova i komponenti za ovu vrstu vozila, te kompanijama koje se bave proizvodnjom, skladištenjem i distribucijom vodonika za potrebe snabdijevanja automobila.

Grupa patenata koja se odnosi na gorivne ćelije biće besplatna do 2020. godine, a svi ostali - neograničeno. Toyota će zatražiti od kompanija koje preuzmu njene patente da takođe podijele svoje, ali pri tome neće biti uslovljavanja od strane japanskog proizvođača.

cefix.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish