Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 15 decembar 2014 20:12

U Japanu počela prodaja automobila na vodonik

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Prodaja prvog u svijetu serijskog automobila sa motorom na vodonik, "mirai" (budućnost) je počela. Do kraja 2015. godine Toyota planira da plasirati na tržište 700 automobila sa vodoničnim gorivim ćelijama. Oko 400 bi trebalo da bude plasirano na domaće tržište, 200 u SAD i 100 u zemlje Zapadne Evrope. Zbog velikog interesovanja za novi model u Japanu je broj preliminarnih narudžbina "miraia" znatno premašio plan prodaje unutar zemlje. Jedini proizvod rada motora "mirai" je voda, nikakve štetne materije se ne ispuštaju u atmosferu. Rezervoar vodoničnog goriva je dovoljan za 650 kilometara puta, a za njegovo punjenje je potrebno oko tri minuta.

Zbog toga je Tojota najavila da će do kraja sledeće godine uložiti 20 milijardi jena (oko 162 miliona dolara) u razvoj proizvodnje automobila sa motorom na vodonik i utrostručiti količinu proizvedenih "miraia" na 2.100 vozila godišnje. Dio investicija biće usmjeren na proširenje izvoza tih automobila u zemlje Zapadne Evrope i SAD. One, prema mišljenju Tojote, treba da postanu galavno strano tržište automobila na vodonik.

Značajno povećanje proizvodnje automobila na vodonik (na 50.000 godišnje) biće dostignuto 2020. godine, kada se u Tokiju održavaju ljetnje Olimpijske igre. One, po mišljenju lokalnih vlasti, treba da budu veliki korak na putu ka povećanju korišćenja vodonika ne samo u automobilskoj industriji, nego i u energetici.

Do 2030. godine, svaki deseti prodati automobil u Japanu biće na gorive ćelije, što će, kako prognozira kompanija Dilojt Tomacu konsalting, privredi te zemlje doneti dodatnu dobit od četiri biliona jena (37 milijardi dolara).

Glavna prepreka širenju automobila sa motorom na vodonik je nedostatak potrebne infrastrukture. Sada u Japanu ima samo 30 stanica za automobile na gorive ćelije i koncentrisane su u velikim gradovima - Tokiju, Nagoji, Osaki. Međutim, već sljedeće godine, broj specijalizovanih stanica povećaća se više od tri puta.

Cijena novog sedama "mirai" u Japanu iznosi 23 miliona jena (60.700 dolara). Pri tome, vlada daje subvencije od 17.000 dolara svakom kupcu takvog automobila u zemlji. Pored toga, vlasnicima je na raspolaganju besplatna pomoć na putu 24 sata dnevno, kao i osmogodišnja garancija na motor na gorive ćelije. Drugi veliki japanski proizvođač, Honda, sljedeće godine takođe planira da počne prodaju automobila sa karakteristikama sličnim "miraiu" sa motorom na vodonik. Nisan će svoj takav model predstaviti za tri godine.

blic.rs

1 Komentar

  • Link komentara Vidoje ponedjeljak, 15 decembar 2014 20:40 Napisano Vidoje

    Pa naravno u Japanu, nece kod nas. Steta, a taman smo otrkrili naftu kod Prevlake:)

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li razmišljate o korišćenju solarne energije?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish