Get Adobe Flash player

 


utorak, 02 decembar 2014 21:08

Audi A7 h-tron na vodonik VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Kada iz pogonskih sistema nije neophodno izvući maksumum snage, automobil se kreće isključivo pomoću energije dobijene iz vodoničnih gorivnih ćelija, a za dodatnu snagu koristi se električna energija deponovana u baterijama. Ukupna snaga koncepta A7 h-tron dostiže 231 ks (170 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 540 Nm, dok je masa automobila 1.950 kg.  Sa potpuno punim rezervoarima vodonika (kojih ima 4) i do kraja dopunjenim baterijama, automobil može da pređe i više od 550 km. Koncept prosječno troši oko 1 kg vodonika na 100 km.

Poslije Toyote, koja je kupcima ponudila serijski automobil na vodonik, i Honde, koja je prikazala koncept budućeg modela koji takođe kao gorivo koristi ovaj gas, Audi je na auto-salonu u Los Anđelesu predstavio konceptni A7 sa pogonom na vodonične gorivne ćelije. Koncept Prologue Coupe pružio je uvid u novi dizajn modela koji će se pojaviti u narednim godinama, dok koncept A7 h-tron quattro donosi novo rješenje pogonskog sistema. Za razliku od Toyote i Honde, čiji su automobili na vodonik namerno dizajnirani da se vizuelno distanciraju od modela sa konvencionalnim pogonom, spoljašnjost koncepta h-tron ne razlikuje se od eksterijera standardnog produkcijskog Audija A7.

Audi h-tron pored osnovnog pogonskog sistema - električnog motora koji energiju dobija iz vodoničnih gorivnih ćelija, ima još jedan elektromotor pozajmljen iz hibridnog Audija A3 e-tron. Dva pogonska sistema su razdvojena - prvi se nalazi naprijed i njegova snaga se prenosi na prednju osovinu, dok je drugi smješten pozadi i pokreće zadnje točkove, tako da koncept ima pogon na sva 4 točka.  Zadnji elektromotor, preuzet iz Audija A3 e-tron, takođe se napaja električnom energijom koju proizvode gorivne ćelije, dok se pogonske baterije dopunjavaju na dva načina - rekuperacijom energije kočenja i preko Plug-in sistema i strujne utičnice, kada je automobil parkiran.

Pogledajte video u kojem je predstavljen raspored i princip rada pogonskih sistema Audija A7 h-tron:

Kada je riječ o performansama, A7 h-tron od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,9 s, dok maksimalna brzina automobila iznosi 180 km/h. Šef Audija, Ulrich Hakenberg, kaže da h-tron pokazuje da je ta kompanija ovladala tehnologijom vodoničnih gorivnih ćelija i da su u stanju da započnu serijsku proizvodnju, čim se zadovolje neophodni tržišni i infrastrukturni uslovi.  U Audiju objašnjavaju da njihov koncept za sada predstavlja vozilo sa nultom emisijom, "na lokalnom nivou", što znači sa automobil ne emituje nikakve štetne gasove.

Međutim, kompanija planira da ova vozila na vodonik budu ekološki prihvatljiva i "na globalnom nivou", tako što će se gorivo za njihov pogon dobijati iz elektrana koje za rad koriste obnovljive izvore energije.  Audi je sa tim ciljem 2013. započeo projekat elektrane koja potrebnu energiju za proces proizvodnje vodonika dobija iz vetra.

b92.net

3 Komentara

 • Link komentara Boxi utorak, 02 decembar 2014 21:19 Napisano Boxi

  Obrni, okreni izgleda da vodonik odnosi pobedu nad baterijom. steta mada jos to nije sigurno. ja sam veliki pristalica baterije jer se puni na izvore energije koje niko ne moze da vam kontrolise, vetar, sunce..

 • Link komentara Joco utorak, 02 decembar 2014 21:21 Napisano Joco

  Prije nepunih mjesec dana bila je vijest da A6 hibrid nisu mogli da prodaju kako su se nadali.
  Sada je A7 super hibrid, sa još boljom tehnikom (zaista divna tehnička ideja, ali i skuplja), ali kome je namijenjen ovaj? Ako štedljivim kupcima sportskih automobila, pa ima li takvih? Možda samo oni koji hoće da budu IN, u Kaliforniji npr.? Sve dok gorivna ćelija ne pojeftini, ne vidim kako bi se omasovili.

 • Link komentara Faruk utorak, 02 decembar 2014 21:24 Napisano Faruk

  To je buducnost. Jedini problem kod vodonika je sto njega treba posmatrati kao nosioc energije a ne kao izvor. Sto znaci da ako se koriste termoelektrane za proizvodnju vodonika, voznja nece biti ekoloska, na svu srecu postoje i alternativni nacini za proizvodnju, recimo kao bi produkt hladjenja nuklearnih reaktora. U svakom slucaju potrebno je mnogo investicija u infrastrukturu, i dalji razvoj gorivnih celija koje su trenutno ekstremno skupe. Iskoriscenost energije je 100 * 0.93 * 0.93 procenata u trenutno najefikasnijim sistemima, sto znaci da se kod pretvaranja vodonika u el. energiju (gorivne celije) i el. energije u kineticku energiju (brushless DC motori) gubi samo 14.51%.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish