Get Adobe Flash player

 


utorak, 25 septembar 2012 17:57

Hyundai isporučuje petnaest ix35-ica s gorivim ćelijama i bez emitovanja CO2

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

- 15 vozila će biti isporučeno u proljeće 2013.

- Vjeruje se da  u glavnom gradu Danske do 2025 neće biti emisije CO2 .

24. septembar 2012 - Hyundai Motor Co. predstavio je petnaest ix35-ica  sa nultom emisijom CO2,  (koje će biti napajane hidrogenom gorivim ćelijima),  gradskoj upravi Kopenhagena podržavajući tako incijativu  glavnog grada Danske da postanu zemlja bez emisije CO2.

Hyundai i Kopengagen savršeno pristaju jedno drugom za ovaj dogovor. Hyundai je prepoznat kao prvi industrijski lider u tehnologiji gorivih ćelija i eko prijateljskih motora. Danska je jedna od vodećih zemalja u korištenju obnovljive energije. Razvijanje tehnologije gorivih ćelija u ix35-ici i isporuka flote upravi grada Kopenhagena je uspjeh (WIN WIN strategija) za obje strane.

"Ponosni smo  da je gradska uprava Kopenhagena izabrala Hyundai kao dobavljača vozila ove vrste. Smatramo da je to dokaz da je gradska uprava svjesna Hyundai-evog vodstva u proizvodnji eko prijateljskih vozila," rekao je Niels Rønnebech, Izvršni direktor Hyundai-a Danska.

Gorive ćelije Hyundai-a ix35 napajane su hidrogenom i imaju  stvarno nultu emisiju C02. Skup gorivih ćelija kreiran je tako da pretvara hidrogen u električnu energiju, te tako pokreće motor vozila. Ono što vozilo jedino emituje jeste voda. Ix35 sa gorivim ćelijama je jak partner  za privatne i javne flote koje žele da eliminisu emisiju CO2 i imaju volju da se bore protiv klimatskih promjena.

Ix35 sa gorivim ćelijama ima karakteristike konvencionalnog vozila i sposobnost da izdrži sve surove dnevne uslove i potrebe bilo da se radi o javnim ili privatnim flotama. Potrebno je samo par minuta da se ćelije napune, i vozila razvijaju maksimalnu brzinu od 160 km/h, što u poređenju sa benzinskim motorom je skoro jednaka brzina.   Hyundai je izabrao svoje popularno SUV vozilo za komercijalizaciju tehnologije gorivih ćelija. Ix35 je najprodavanije i prvo evropsko vozilo koje je dobilo nagradu za dizajn fluidne strukture. Ix35 je popularan bez obzira da li se radi o porodici ili poslu, zahvaljujući performansama naklonjenim vozaču i njegovih pet sjedišta za putnike.

Hyundai je uložio četrnaest godina i značajna sredstva u istraživanje i razvoj hidrogenske tehnologije gorivih ćelija. Danska je takođe razvila hidrogensku infrastrukuru, čineći je tako perfektnom za flotni tazvoj Hyundaieve ix35-ce sa gorivim ćelijama. Ix35 pokretan hidrogenskom gorivom ćelijom je dobro upoznat sa danskom klimom, pa su dva testna vozila prešla 45.000 km  proteklih godina. Hyundai-ev program gorivih ćelija je lansiran 1998. godine sa ciljem da se uradi komercijalizacija vozila do kraja 2012 godine i krene prodaja potrošačima do 2015. godine.

Hyundai Motor Group predsjednik odbora Chung Mong-koo je stavio ovaj program kao prioritet za kompaniju, i istaknuo kao najvažniju činjenicu da se pronalazi što vise načina za eko prijateljsku vožnju i da se bude društveno odgovoran korporativni građanin.

Izvor auti.ba

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish