Get Adobe Flash player

 


utorak, 02 decembar 2014 19:48

Ford počeo proizvodnju prvog hibrida u Evropi

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Počela je proizvodnja modela Mondeo, sa hibridnim benzinsko-električnim pogonom u fabrici u Valensiji. To je prvi hibridni Ford koji će se izrađivati u nekom od evropskih pogona ovog američkog proizvođača. Iako je sa 400.000 napravljenih automobila drugi najveći proizvođač hibridnih vozila u svijetu (iza neprikosnovene Toyote), Ford do sada ni jedan od tih modela nije izrađivao u Evropi. Mondeo Hybrid ima pogonski sistem koji se sastoji od 2.0 litarskog benzinca, dva elektromotora i litijum-jonskih baterija. Kombinovana snaga pogona dostiže 190 ks (140 kW). Ford tvrdi da će radni vijek baterija iznositi 10-ak godina ili 240.000 pređenih km.

Proizvođač je ranije saopštio da će automobil prosječno trošiti 4,3 l/100 km uz CO2 emisiju koja iznosi 99 g/km.Kada za pogon koristi samo električnu energiju, ovaj automobil biće u stanju da pređe i do 32 km, a u hibridnom modu iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzavaće za 8,5 s. Hibridni Mondeo pojaviće se u prodaji na evropskom tržištu do kraja 2014. Cijena će biti u rangu dizel verzije, jer Ford namjerava da ovaj automobil ponudi kao ekonomičnu alternativu kupcima Mondea sa dizel motorima.

b92.net

3 Komentara

  • Link komentara sjemenke-kikiriki utorak, 02 decembar 2014 19:56 Napisano sjemenke-kikiriki

    Odlican je Ford! Estetski zadovoljava, cuveno ogibljenje i drzanje na putu, pobjednik vec dvije godine za redom najboljeg motora na svijetu (Eco-Boost), odlicna cijena!

  • Link komentara Realista utorak, 02 decembar 2014 20:10 Napisano Realista

    Voziti ford-a je slicno sto i voziti citroena samo manje udobnog. Pouzdanost mu je na nivou baterije koju kupite kod kineza. Eto to je realno. Zbog toga je jeftin kao polovnjak.

  • Link komentara Dule utorak, 02 decembar 2014 20:50 Napisano Dule

    Niste napisali da je u ovom modelu revolucionalno predstavljen pojas za putnike sa vazdusnim jastukom i da je Ford prvi koji je to ugradio u automobil. Pojas - jastuk smanjuje pritisak na telo i rebra putnika na zadnjem sedistu kako ne bi doslo do pucanja rebara i drugih povreda zbog usecanja pojasa. Na prednjim sedistima pored klasicnog pojasa vazdusni jastuk zaustavlja putnike cega na zadnjim nema ispred. Pogledajte demostrativni video na YouTube pod nazivom ,, Ford Introduces First Inflatable Seat Belts ". Hvala redakciji! Isto tako Ford je pionir sa tehnologijom grejaca koji se nalaze u prednjem verobranskom staklu. To je Fordov patent vec 29 godina. Ja ga imam u mondeu Mk4. Za razliku od zadnih grejaca koji se vide, u prednjem staklu grejaci su nekoliko puta tanji od dlake i ne vide se golim okom. Meni je cak problem da ih uocim osim ako ne pogledam kroz staklo prema suncu. Mnogim ljudima sam pokazivao pa im je trebalo izvesno vreme da ih primete. Otapaju led sa stakla za dva minuta dok zamagljeno staklo odmagljuju za 10-20 sekundi. Stvarno doprinose bezbednosti. Dok moj komsija struze stakla svake zime na Mercedesu E klase ja udjem u Mondea i uljucim grejace i vozim. Ne znam zasto ostali proizvodjaci ne kupe taj patent i ne pocnu ugradnju u svoje modele.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish