Get Adobe Flash player

 


srijeda, 22 oktobar 2014 13:39

Kia optima turbo hibrid

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Kia je u Parizu evropskoj javnosti pokazala i novi inovativni hibridni pogon, koji su za potrebe svojih budućih modela razvili u svom evropskom R&D centru u blizini Frankfurta. Konceptno vozilo Kia Optima T-Hybrid (Turbo Hibrid) je ujedno svjetska premijera Kijinog novog hibridnog pogona. Koncept T-Hybrid pokreće postojeći 1,7-litarski CRDi turbodizelski motor iz Optime, kojem pomaže mali električni motor sa 48-voltnom olovno-karbonskom baterijom. Novi pogon Optimi T-Hybrid omogućava vožnju isključivo na struju pri malim brzinama, a zahvaljujući regenerativnom kočenju, baterija se pri svakom kočenju puni.

Kijini inženjeri su se kod ovog novog hibrida odlučili za olovno-karbonsku bateriju, jer za razliku od litijum-jonskih baterija, nije potrebno njeno aktivno hlađenje i jednostavnija je za reciklažu na kraju svog životnog ciklusa. Takođe je omogućena ugradnja inovativnog električnog super punjača za CRDi motor, koji je dodatak uobičajenom turbo punjaču, a što pomaže kod povećanja obrtnog momenta i odziva motora pri nižim obrtajima.

Kijini inženjeri žele postići osjetno smanjenje emisija CO2 i povećanje snage od 15 do 20 % za sve varijante sa ovim novim pogonom.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish