Get Adobe Flash player

 


petak, 14 februar 2014 10:22

Toyota testira bežične punjače za hibridne automobile

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Tehnologija koja se koristi omogućava vozaču da pogonske baterije u svom hibridnom automobilu dopuni na jednostavan način, tako što će parkirati vozilo na tačno određenu poziciju ispod koje se u podu nalazi uređaj za bežično punjenje. To bi trebalo da pojednostavi proceduru dopune baterija jer više neće biti potrebno da se automobil povezije sa utičnicom u pomoću kabla.

Toyota razvija novi, bežični sistem za dopunu baterija u svojim modelima sa električnim i hibridnim Plug-in pogonom. Za početak, probno testiranje u Japanu obuhvatiće tri Plug-in hibridna automobila, a predviđeno je da se u budućnosti bežični punjači nađu u komercijalnoj upotrebi. Testni primjerci biće korišćeni svakodnevno u uobičajenim uslovima eksploatacije, a cilj je da se dođe do informacija kako bežični punjači funkcionišu u praksi, koliko su laki i praktični za upotrebu i u kojoj mjeri su korisnici njima zadovoljni.

Toyotin sistem funkcioniše tako što prenosi električnu energiju bežičnim putem koristeći magnetnu rezonancu koja nastaje uslijed promjena u intezitetu magnetnog polja između kalema-predajnika koji se nalazi u podu i prijemnog kalema u automobilu. Kako kažu u japanskoj kompaniji, sistem je osmišljen tako da se maksimalno smanji gubitak prilikom prenosa električne energije.

S obzirom da je neophodno da vozilo prilikom punjenja baterija bude poravnato sa punjačem koji se nalazi ispod njega, Toyota je u testne automobile ugradila i sistem za asistenciju prilikom parkiranja pomoću kog se vozilo precizno pozicionira u odnosu na punjač.

Japanski proizvođač za sada nije saopštio kada će se ovaj sistem naći u javnoj upotrebi.  Sličnu tehnologiju bežičnih punjača baterija na automobilima razvija i Volvo, koji je ovu tehnologiju već testirao u praksi.

b92.net

1 Komentar

  • Link komentara Elephant petak, 14 februar 2014 14:31 Napisano Elephant

    vozili bi se i kod nas jeftino na alternativne izvore ali da se sve ovo moze kupiti po cijeni golfa 2

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish