Get Adobe Flash player

 


utorak, 11 oktobar 2016 16:49

Njemačka planira zabranu auta na dizel i benzin od 2030

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

U Njemačkoj planiraju zabranu proizvodnje novih benzinskih i dizelskih motora od 2030. godine. Zastupnici drugog doma njemačkog parlamenta predložili su Evropskoj komisiji da se nakon 2030. zabrani registrovanje vozila koja pokreću motori na unutrašnje sagorijevaje. “Potrebno je preispitati dosadašnju poreznu politiku kako bi se podstaknula saobraćajna rješenja koja ne uzrokuju onečišćenje i postigao cilj po kojem bi se nakon 2030. u Evropskoj uniji registrovala samo vozila bez emisija“, navodi se u zahtjevu Bundesrata upućenom Evropskoj komisiji.

Oko ovog zahtjeva su se saglasile i savezne pokrajine u kojima su na vlasti demokršćani i pokrajine sa socijaldemokratskim vladama. Savezni ministar saobraćaja Alexander Dobrindt (Hršćansko-socijalna unija CSU) odbacio je međutim inicijativu Bundesrata rekavši da je nerealna. ‘Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će se kao prelazna tehnologija razvijati paralelno sa razvojem električnog automobila‘, rekao je Dobrindt koji vjeruje da će se tržište elektroautomobila dalje razvijati zahvaljujući podsticajima.

Najveći evropski automobilski klub, njemački ADAC takođe je kritikovao inicijativu Bundesrata. “Efikasni i ekološki motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će i nakon 2030. ostati važan saobraćajni i ekonomski činilac”, priopćio je ADAC te zaključio kako “jednostrane zabrane tehnologija” ne donose ništa.

ADAC takođe smatra da bi prijevremeno ukidanje tih motora ugrozilo radnike u njemačkoj automobilskoj industriji s obzirom na to da je za proizvodnju elektromotora potrebno višestruko manje radne snage nego pri proizvodnji motora sa unutrašnujim sagorijevanjem.

biznis.ba

1 Komentar

  • Link komentara Alexandar utorak, 11 oktobar 2016 16:57 Napisano Alexandar

    Eto nama prilike da se gušimo za male pare

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish