Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 09 oktobar 2016 11:41

Albanska policija kupila električne Golfove

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Albanska policija uvrstila je u svoj vozni park Golfove na električni pogon, mada u toj zemlji i dalje ne postoje javni punjači baterija za ovu vrstu automobila. Ministar unutrašnjih poslova pohvalio se da je policija te zemlje prva država u regionu, i samo jedna od pet u Evropi, koja koristi patrolne automobile na struju. Prema njegovim riječima, električni e-Golf, osim što je ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih vozila, znatno je jeftiniji u eksploataciji - 100 km vožnje košta ispod 1 eura. Policajci koji budu dužili ova vozila, moraće da vode računa o stanju napunjenosti baterija, s obzirom da neće moći da ih dopune nigdje van matične policijske stanice.

Naime, u Albaniji još uvijek ne postoji mreža punjača na benzinskim stanicama ili parkiralištima. S obzirom da projektovana autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi 130-190 km, pretpostavlja se da će policijski e-Golfovi saobraćati uglavnom po gradu.

Električni Volkswagen Golf za pogon koristi elektromotor snage 115 ks (86 kW) i maksimalnog obrtnog momenta koji iznosi 270 Nm. Strujom se snabdijeva iz litijum-jonske baterije kapaciteta 26,5 kWh.

Ovaj model iz mjesta do "stotke" stiže za 11,8 s, dok je maksimalna brzina 135 km/h. Punjenje baterija pomoću brzog punjača traje 20 minuta, dok je za potpunu dopunu na standardnoj kućnoj utičnici potrebno 5 sati.

I dok su se Albanci odlučili za VW Golf, policijske snage Austrije i Rumunije nabavile su ovog ljeta električna BMW i3 patrolna vozila, dok je Italija iste automobile uvrstila u vozni park policije nešto ranije, a jedan od prva četiri primjerka u julu se zapalio u Rimu.

b92.net

2 Komentara

  • Link komentara Zorica nedjelja, 09 oktobar 2016 11:48 Napisano Zorica

    Prava prilika da i naša administracija počne sa korišćenjem tehnologije električnih automobila, a dodatna prednost je da će moći kontrolisati punjenje i potrošnju.

  • Link komentara Valentina utorak, 11 oktobar 2016 16:21 Napisano Valentina

    Pa da im se ugase u potjeri do Budve :) Odlična stvar, samo onda kada se bude vodilo računa o troškovima, ubrzo i kod nas nadajmo se.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish