Get Adobe Flash player

 


petak, 15 april 2016 19:04

Njemačka pošta kupuje 30.000 električnih vozila

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Poštanski službenici od kraja godine dobiće 2.000 van vozila na struju, a planirano je da kompletna flota malih dostavnih vozila bude zamijenjena električnim automobilima. U borbu za čistiji vazduh u Njemačkoj uključila se i tamošnja poštanska služba (Deutsche Post), koja je još 2012. predstavila prototip električnog vana startup kompanije StreetScooter. Dvije godine kasnije, pošta je kupila tu firmu i namjerava da započne serijsku proizvodnju električnih dostavnih vozila. Krajnji cilj je da se kompletna flota od 30.000 vozila zamijeni ekološki prihvatljivim automobilima.

Deutsche Post na namjerava tu da stane, već će električne vanove ponuditi i drugim kompanijama i javnim službama koje su zainteresovane za nabavku ove vrste vozila ali, za sada, proizvodni kapaciteti biće isključivo u funkciji izrade poštanskih elektromobila. Dostavno vozilo kompanije Streetscooter pogonjeno je elektromotorom snage 41 ks (30 kW), a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 80 km/h. U zavisnosti od mase tereta koji prevozi, načina vožnje onog ko upravlja automobilom i konfiguracije terena, električni van u stanju je da prevali 50-80 km, prije nego što se isprazne litijum-jonske baterije od 20,4 kWh. Za dopunu 80 odsto kapaciteta potrebno je 4 do 4,5 sata, a da bi baterije bile 100 odsto pune, vozilo mora da bude priključeno na struju 7 sati. Masa praznog vozila je 1.495 kg, a nosivost 650 kg. Neke druge poštanske službe u Evropi već koriste električna dostavna vozila, poput Norveške gdje se od 2015. godine u tu svrhu upotrebljava električni Renault Kangoo Z.E.

nezavisne.com

3 Komentara

  • Link komentara Merima petak, 15 april 2016 19:09 Napisano Merima

    Jedino ovako cemo i mi shvatiti prave prednosti ocuvanja zivotne sredine, za 10 god kada ova auta busu polovna uvezene kod nas kao zastarjela tehnologija.

  • Link komentara Svetolik petak, 15 april 2016 19:10 Napisano Svetolik

    Nasi postari jos uvijek placu za Tomos-om pola ulje pola fosilno gorivo a o ekologiji da ne pricamo:)

  • Link komentara Batko srijeda, 27 april 2016 19:50 Napisano Batko

    A da ovi naši krenu od električnih bicikala, kolike su penzije neće biti neko opterećenje

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish