Get Adobe Flash player

 


petak, 18 septembar 2015 19:47

Tuzlak Esmir Spahić vozi se 200 kilometara za 25 centi

Ocijenite sadržaj
(9 Glasova)

Voziti automobil 200 kilometara, a uz to potrošiti svega 25 centi, moguće je! To najbolje zna Tuzlak Esmir Spahić, koji je odnedavno u svom automobilu „Polo“ dizelski, zamijenio motorom na električni pogon. Na ovo se odlučio isključivo iz jednog razloga. Odlučili smo se supruga i ja da prilagodimo postojeće vozilo marke „Polo“ sa klasičnim dizel motorom, na motor sa električnim pogonom, a ključna namjera je biila smanjenje potrošnje goriva i održavanja vozila. Sve smo započeli prije 15 mjeseci, a danas imamo registrovan automobil - priča Esmir Spahić.

Za sve je „kriv“ Almir Cipurković, elektroinžinjer iz Tuzle, koji je prije nekoliko godina napravio ručno prvi automobil za svoje potrebe. Nakon toga je iste usluge pružio i nekim od svojih drugova. Ovaj Esmirov Polo je ukupno peti automobil do sada. Proces ugradnje motora je nešto duži. Sve je od početne ideje do registracije automobila trajalo 15 mjeseci, iz razloga što se dijelovi potrebni za to, ne mogu nabaviti u BiH-kaže Cipurković.

Riječ je o električnom motoru snage 10 kilovata, a sam automobil ima potpuno iste karakteristike kao i dok je ispod haube bio njegov dizel motor. Snagu, kako nam je kazao Esmir, nije izgubio. Snaga ovih 10 kilovata odgovara njegovoj bivšoj snazi od 44 kilovata dizel motora. Čak je u prednosti jer je startniji na ubrzanju. Baterija omogućava prelazak od 200 kilometara, nakon čega se mora ponovo puniti. Punjenje za tih 200 kilometara košta oko 0,25 eura, a traje oko 40 minuta. Baterije nisu limitirane, što znači da se ne mora čekati totalno pražnjenje, da bi se ponovo napunila.

Za punjenje se koristi klasična utičnica i električna energija kao i u domaćinstvima, sa tim da se koristi punjač kojm se dobija snaga za punjenje baterija. Automobil postiže potpuno istu brzinu kao i ranije na dizel pogon, dakle, onoliko koliko je graviran. Ugradnja motora koštala ga je oko 7 500 eura. Isto toliko Esmir je izdvojio i za nabavku Pola. Uštede nisu samo na gorivu. Esmir nam je objasnio da su one višestruke, te da očekuje da se za 6 godina automobil kompletan isplati uloženo.

Ugradnja motora do registracije koštala je 7 500 eura, koliko sam platio i samo vozilo. Dakle, sveukupno, riječ je o cifri od 15 000 eura. Garancija na baterije je minimalno 3.000 punjenja, što daje garanciju na prelazak 600.000 kilometara. Za razliku od klasičnih automobila, nema troškova održavanja u smislu malog i velikog servisa, kao i ogromnih izdataka na točenje goriva. Prostom računicom za 6 godina ovaj automobil će sam sebe isplatiti. Moja dosadašnja potrošnja mjesečno na gorivo je bila 100 eura. Kada tome dodate mali, veliki servis, disk pločice i druge neplanske troškove, to za 6 godina dođe oko 15 000 eura - objašnjava Esmir. Šta učiniti ako se na dužoj vožnji prazni baterija? Ni to nije prevelik problem. Najčešće punjenje može se vršiti na benzinskim pumpama.

Dok popijete kafu, za četrdesetak minuta „rezervoar“ je pun-kaže Esmir.

Garancija na motor je milion pređenih kilometara. Motor se ne može uništiti. Radi se o magnetnom pogonu, a podešen je da ima regenerativno kočenje. To znači da stiskom pedale košnice motor sam koči, pa nema čak ni potrošnje disk pločica. Registracija ovakvog automobila na godišnjem nivou košta 90 eura, umjesto ranijih 240 eura. Razlog tome je što se sada njegova kubikaža vodi na 100, umjesto prethodnih 1.900 kubika. Tu je još izbijena i naknada za zagađenje vazduha koje se plaća za benzinske i dizel motore. Električni automobil toga nema.

bportal.ba

2 Komentara

  • Link komentara Miroslav subota, 19 septembar 2015 11:57 Napisano Miroslav

    Svaka cast covjeku, ovo bi kod nas u CG bilo duplo skuplje zbog struje kod nas, ali opet odlican izbor, vrijedi svaki ulozeni cent!

  • Link komentara Adnan subota, 19 septembar 2015 12:13 Napisano Adnan

    Bravo Jaro!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish