Get Adobe Flash player

 


subota, 16 maj 2015 11:01

Naučnici otkrili prvu toplokrvnu ribu

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje ali tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je potpuno toplokrvnu ribu. Riječ je o mjesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomijeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama. Za razliku od drugih riba, tijelom mjesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospješuje njene opšte sposobnosti. Do ovih rezultata naučnici su došli zahvaljujući uređajima za mjerenje temperature koje su u kalifornijskim vodama postavili na neke mjesečeve ribe.

Riba Opah živi u Sjevernom Atlantiku, Sjevernom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama. Tamno narandžaste je boje sa belim tačkama i jarko crvenim perajima. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume. Opah održava prosječnu temperaturu tijela od 4 do 5 Celzijusovih stepeni, što povećava njenu efikaksnost u lovu u hladnim morskim dubinama. Jer, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mjesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.

Na primjer, tuna i neke vrste morskih pasa mogu ugrijati određene dijelove tijela ( ali ne i cijelo tijelo) poput plivajućih mišića, mozga i očiju da uspješnije traže hranu u hladnim dubinama ali se moraju sa vremena na vreme vratiti na površinu da bi zaštitili vitalne unutarnje organe od efekata hladnoće. "Potpuna toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, i vidi mnogo bolje", objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu "Science".

zanimljivostidana.com

2 Komentara

  • Link komentara Staniša subota, 16 maj 2015 11:10 Napisano Staniša

    Svaka vama čast, odmorim se dok čitam vijesti na vašem portalu. Kada bi kod nas bilo više ljudi koje se bave naukom i ekologijom sigurno bi bilo više zanimljivih tekstova iz CG. Mala kritika veliki pozdrav!

  • Link komentara Miroslav nedjelja, 24 maj 2015 11:17 Napisano Miroslav

    Sad će se neći još više mozgovića da je hladnokrvno ubijaju.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish