Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 17 jul 2014 11:01

Svjetski dan biciklista 16 jul

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Svakog 16. jula obilježava se Svjetski dan biciklista i upravo tim povodom vam donosimo nekoliko zanimljivosti o jednom od najčešće korišćenih prevoznih sredstava. U mnogim knjigama se može pronaći podatak kako su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux izumili prvi bicikl još 1860-ih godina. No, mnogi se istoričari sa tim neće složiti. Oni tvrde da uz bicikl ne vežemo niti jedno konkretno ime, a osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački baron Karl von Drais koji je 1817. godine konstruirao ‘draisine’- bicikl na guranje kojem je postigao brzinu od 15 km/h. Taj bicikl se još uvek čuva u Holanskom u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu.

Procjenjuje se da danas ima preko 1.000.000.000 bicikala na svijetu.

Pierre Lallemente i Ernest Michaux su imena koja se zaista vežu uz bicikl i to onaj sa velikim prednjim točkom. Takvim se biciklima jako teško upravljalo te su se smatrali dosta opasnima. Problemi s upravljanjem su se smanjili kada se sjedište pomjereno u bolji položaj te kada se uveo upravljač. Međutim, pravi napredak su napravili J.K. Starley i J.H. Lawson kada su osmislili lančani pogon. Upravo se Starleyjev model bicikla iz davne 1885. godine smatra prvim modernim biciklom.

1876. godine se pojavio prvi tricikl. Prvi proizvođač bio je Coventry Lever, a bio je izuzetno popularan zbog toga što ga je bilo lako naučiti voziti.

Nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, kompanija Tsu Factory je predstavila bicikl od tvrdog aluminijuma koji je bio utemeljen na modelu koji se već koristio u Evropi. Već se nakon druge serije krenulo u proizvodnju sportskih bicikla ‘specijalke’. Tih se godina bicikl smatrao luksuzom koji je bio dostupan samo manjini sa dubokim džepom.

‘Smart Lady’ je prvi bicikl posebno dizajniran za žene. Njegova je proizvodnja započela 1956. godine te je postigao veliki uspjeh, dok je 1965. godinu obilježila je proizvodnja dječijeg bicikla. Ubrzo je proizvodnja bicikla znatno pojeftinila te se započelo sa masovnom proizvodnjom namijenjenoj široj populaciji.

Međunarodni savez ICA (International Cycling Association) je formiran u Londonu 1892. godine, a 1900. godine ga nasljeđuje današnji UCI (Union Cycliste Internationale) – Međunarodna biciklistička unija.

Bicikli se razlikuju zavisno o namjeni i konstrukciji, tako da imamo gradski bicikl, drumski bicikl, brdski bicikl i BMX bicikle koji se smatraju specifičnim biciklima.

Prvi je biciklistički savez osnovan 1878. u Engleskoj.

Prvo svjetsko prvenstvo amatera održano je 1893. godine u Chicagu, a svjetsko prvenstvo profesionalaca se održava od 1895. godine. Biciklizam je bio na programu prvih Olimpijskih igara 1896. godine.

Među mnogim takmičenjima biciklista jedno od najstarijih (1903. godine) i najvećih je Tour de France, etapna trka kroz Francusku, koju je utemeljio sportski novinar Henri Desgrange.

U Francuskoj je 1888. godine održana neobična trka između konjanika, biciklista i lovačkih pasa. Trku su poveli lovački psi, pojurili su i konjanici, ali su na cilj ipak prvi stigli biciklisti.

U jednoj od najizoliranijih zemalja Afrike održava se biciklistička trka – Giro d’Eritrea. Čak je i međunarodna, a brdska je dionica kudikamo teža nego na Tour de Franceu.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish