Get Adobe Flash player

 


utorak, 24 jun 2014 07:07

Neobični gejzir u Nevadi

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Iako izgleda kao da je sa neke druge planete, ovaj šareni neobični gejzir se ipak nalazi na našoj plavoj loptici punoj iznenađenja i prekrasnih prizora. Tačnije u Nevadi, SAD. Ime Fly Geyser je dobio po Fly Ranchu, privatnom imanju na kojem se nalazi, a sam gejzir je stvoren ljudskom rukom – i to sasvim slučajno. 1964. godine, kompanija koja istražuje geotermalnu energiju je vršila testna bušenja kada je naišla na podzemnu vodu. U malom jezeru oko gejzira se čak formirao i mini-eko sistem. Male ribe (koje je ovdje donio neki nepoznati čovjek) privlače veliki broj ptica kao što su labudovi i divlje patke.

Pošto voda koju su našli nije bila dovoljno dobra za navodnjavanje, ni dovoljno topla za njihove potrebe, bušotinu su ostavili na miru, a na njenom mjestu se vremenom formirao konus od kalcijum karbonata visok oko 4 metra. Gejzir je znatno narastao u posljednjih 40 godina zbog minerala iz geotermalne vode koji se talože na površini. Budući da postoji više gejzira na imanju, ovaj gejzir nije najveći, ali je sigurno najneobičniji i najljepši. Gejzir je prekriven algama, koje bujaju u vlažnim, toplim uslovima, što je rezultiralo raznim nijansama zelene i crvene boje, koje mu i daju jedinstven izgled.

Spoj ljudske greške i prirodnog geotermalnog pritiska, minerala i Sunca, stvorili su ovaj prelijepi prizor- šareni gejzir koji izgleda kao da se nalazi na nekoj drugoj planeti.

pixelizam.com

1 Komentar

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish