Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 07 april 2014 13:15

Veliki kazuari su najopasnije ptice na svijetu VIDEO

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, Veliki kazuar je najopasnija ptica na svijetu. Treća po veličini i jedna od najtežih ptica, Veliki kazuar može biti visok i do 2 metra (prosječna visina je 127-170 cm), mužjaci mogu težiti do 55 kg, a ženke do 76 kg. Njihove tri kandže, oštre kao noževi, dosežu i do 12 cm u dužinu, a ovo je i jedina ptica na svijetu koja ima bilo kakvu vrstu zaštitnog oklopa, kacigu, kojom štiti glavu dok trči kroz gustu šumu. I na kraju, ove ptice neletačice mogu trčati brzinom od 50 km/h i jako su agresivne.

Kišne šume na sjeveroistočnoj obali Australije, Nove Gvineje i Indonezije dom su za oko 1.500 preostalih Velikih kazuara u divljini. Rijetko se viđaju u zatočeništvu (npr zoološki vrt) jer su agresivnije od bilo koje druge životinje, pa stoga i najčešće napadaju čuvare.

Mužjaci i ženke ovih ptica se dosta razlikuju: ženke nemaju vedro obojeno perje, ali su zato jače i veće od mužjaka. Tokom parenja, mužjak je taj koji uzima pasivnu ulogu, a ženske mogu promijeniti i tri partnera tokom jednog odnosa. Posljednji partner će biti odgovoran za inkubaciju jaja i brigu o mladima (iako je malo vjerovatno da je on otac).

pixelizam.com

1 Komentar

  • Link komentara Velisa petak, 11 april 2014 08:19 Napisano Velisa

    Auu kako udara, stvarno je jaka!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish