Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 17 februar 2014 09:26

Restoran od breza u Švedskoj

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Možda nije najljepši, ali vremenom je postao najomiljeniji planinski restoran u Skandinaviji. Tusen je vrlo interesantan primjer usluge, nedaleko od švedskog gradića Ramundbergeta. Svojim izgledom ne predstavlja senzaciju, ali je postao simbol planinske zimske idile. Podignut je u obliku presječene kupe i obložen stablima breza, zbog čega ga i nazivaju Carstvom breza. Nalazi se na malom uzvišenju, na obodu stoljetne šume i nepreglednih proplanaka kojima caruju dugačke ski-staze.

Predstavlja primjer spoja sa prirodom i zanimljivo je to što je restoran jedini objekat u prečniku od nekoliko kilometara. Vidljiv je sa svih strana, a zbog svog izgleda smatraju i da se potpuno utopio u okolinu. Restoran služi lokalne specijalitete, ali u zavisnosti od sezone.

Fasadna obloga od stabala breze nije postavljena kao estetski detalj već isključivo kao najbolja prirodna zaštita od jakih nordijskih vjetrova. Upravo zbog svoje kružne osnove i oblika omogućeno je zadržavanje naslaga snijega na fasadi, čime se stvara prirodna toplotna izolacija. Vremenom je Tusen restoran postao prava mala komuna ljubitelja skijanja, a Šveđani nerijetko dolaze ovdje ne bi li probali i jedinstveni čaj od breze. Više fotografija na našoj facebook stranici reciklirajte.me

columbo.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish