Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 09 januar 2014 20:19

Nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o snijegu

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Dok očekujemo prvi ovogodišnji snijeg, evo nekoliko podataka koje možda niste znali o ovoj padavini. Snijeg je mineral, baš kao i dijamant ili so. Pahuljice su najčešće grudvice takvih savršenih simetričnih kristala slijepljenih zajedno. Snijeg nije bijele boje. Pahuljice su kristalne, a kroz njih se reflektuje sunčeva svjetlost. Eskimi, kojima ova padavina nije ništa posebno, imaju čak sto riječi za snijeg. Prema knjizi Ginisovih rekorda, najveća pahulja ikada izmjerena pronađena je u Fort Keoghu, u Montani, 1887. godine. Imala je prečnik od 38 santimetara. U središtu skoro svake sniježne pahuljice nalazi se trunčica prašine, koja može da potiče od bilo čega – od vulkanskog pepela do čestice iz svemira.

Snijeg može predstavljati i pravu opasnost. Jedna od njih je lavina, odnosno rušenje velikih količina snijega niz strme planine. Često su lavine tako strašne da uzrokuju velike štete na objektima, a mogu povrijediti ili usmrtiti životinje i ljude.

Povremeno može da se pročita da je padao crveni, žuti ili čak crni snijeg, što je vjerovatno posljedica polena, prašine ili pepela i čađi.

Začudo, na polovima nikada ne pada puno snijega. Većina mećava koje vidimo na TV potiču od starog snijega koga nosi vjetar.

Zbog naše strasti za skijanjem i snowboardingom, broj stradalih u sniježnim lavinama u svijetu svake godine rapidno raste. U SAD je na takav način prošle godine poginulo 270 ljudi.

NVO Zeleno Srce

2 Komentara

  • Link komentara Miki četvrtak, 09 januar 2014 20:40 Napisano Miki

    Jos jedno cudo prirode! Previše snijega može da dovede čovjeka u stanje ludila. Pibloktoq, malo poznata histerija, uočena je kod ljudi koji žive na Arktiku, može da izazove široki stepen simptoma, kao besmisleno ponavljanje riječi ili šetanje po snijegu bez odjeće.

    Ne vjerujte urbanim legendama da Inuiti (Eskimi) imaju stotine riječi za snijeg. Mnogi lingvisti kažu da postoji mnogo inuitskih dijalekata pa otud dolazi zabune; imaju isto toliko riječi koliko i Evropljani za recimo ljubav.

  • Link komentara Veljko četvrtak, 09 januar 2014 20:42 Napisano Veljko

    Evo video i staza gdje je pao Sumaher http://www.kurir-info.rs/pogledajte-snimak-staze-kojom-je-skijao-i-mesto-gde-se-srusio-mihael-sumaher-clanak-1165317

    Zanimljiv tekst svakako!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish