Get Adobe Flash player

 


subota, 28 decembar 2013 21:35

Danakilska pustinja kao da je sa druge planete

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Otrovni gasovi, podrhtavanje tla, aktivni vulkani, sumporna jezera i vatrene temperature vazduha čine Danakilsku pustinju (ili pustinja Danakil), najblaže rečeno, paklom na Zemlji. Danakilska pustinja obuhvata sjeveroistočni dio Etiopije, južnu Eritreju i veći dio Džibutija. Smještena je u Afarskoj (Danakilskoj) depresiji, gdje se nalazi i jezero Asal, najniža tačka Afrike, 155 metara ispod nivoa mora. Poznata je po aktivnim vulkanima i rudnicima soli. Iako se nalazi među najnegostoljubivijim mjestima na svetu, postoje mnogi ljudi koji rado plate dvosedmičnu turneju kroz ovu pustinju.

Narod koji živi u ovoj oblasti se naziva Afari (ili Danakili). Pustinjom lutaju krda afričkog divljeg magarca, grevijeve zebre (najveća vrsta zebre), oriksa i drugih životinja, koje su karakteristične samo za ovo područje a mnoge su toliko rijetke da im prijeti i izumiranje.

Putovanje kroz ovaj čudnovati krajolik može biti jako opasno. Ovdje je afrička tektonska ploča podijeljena na dva dijela, zbog čega lava konstantno izlazi iz dubine na površinu. Uz stalno podrhtavanje tla, vulkan Erta Ale kontinuirano eruptira. Sumpor ispunjava vazduh i uopšte nije neobično vidjeti vatrene fontane kako se dižu iz zemlje. Temperatura se redovno penje do 46 stepeni celzijusa.

No, uprkos njenoj negostoljubljivosti, turisti rado posećuju Danakilsku pustinju – upravo zbog jedinstvenog životnog iskustva. Na Zemlji ne postoji niti jedno drugo mjesto gde može da se vidi ovoliko različitih neobičnih prirodnih fenomena na jednom mjestu.

Ali, nije sam krajolik taj koji čini ovu regiju paklom na Zemlji. Nedostatak resursa dovodi do čestih sukoba plemena oko vode i zemlje – a oni idu tako daleko da zaštite svoju teritoriju, da je ovdje sasvim normalna pojava da se djeca regrutuju u vojsku kako bi branila (ili napadala) teritoriju na kojoj ima pitke vode.

Uprkos neugodnim aspektima područja, postoji mnogo razloga i nevjerovatnih stvari koje privlače radoznale putnike. Na primjer, jedini vulkan na svijetu koji se nalazi ispod nivoa mora – nalazi se u ovoj pustinji. Pored vulkana, tu su i ogromne očaravajuće slane ravnice, mineralni izvori, sumporne jame, jezera lave i bare od kisele soli.

zanimljiveinformacije.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish