Get Adobe Flash player

 


utorak, 19 novembar 2013 19:53

Atlanterhavsveien put u Norveškoj VIDEO

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Atlantski put je jedna od 10 najpopularnijih turističkih destinacije Norveške, a samo između maja i avgusta, kada je najveća cirkulacija na njemu, posjeti ga preko 300 hiljada turista. U Norveškoj je proglašen za građevinu vijeka a Gardijan ga je 2006. proglasio za najuzbudljiviji put na svijetu. Troškovi puta su bili 122 miliona norveških kruna (oko 20 miliona dolara). Odlučeno je da se putarina naplaćuje 10 godina, čime je pokriveno 25% troškova izgradnje a ostatak je plaćen iz javnih zajmova. Obzirom koliko je put postao poznat u svetskim razmerama i što privlačni veliki broj turista, sigurno se odavno isplatio ovoj nordijskoj zemlji.

Ruta je izvorno bila zamišljena kao željeznica, ali ti planovi nisu uspjeli da se ostvare. Planiranje puta je počelo 1970-tih, ali sama izgradnja nije počela sve do 1983. godine. Nakon što su pogođeni uraganom – jednim za drugim – 12 puta, neobični mostovi Atlantskog puta su konačno otvoreni 7. jula 1989. godine.

Put se uzdiže iznad nemirnih talasa Norveškog mora koji se često razbijaju o njega za vrijeme oluje, Atlantski put je dugačak tačno 8.274 metra. Prelazi i preko nekih nenaseljenih ostrva. Širina ovog neobičnog puta je 6.5 metara a najveći nagib je 8%. Zahvaljujući njemu, na nekim nenaseljenim ostrvima preko kojih prolazi, razvio se i turizam, pa su na njima nikli restorani, a i za ljubitelje ronjenja su se otvorili centri koji služe za obuku ronilaca a sigurno da i oni iskusniji imaju šta da vide u ovim vodama.

Put je prvenstveno izgrađen kako bi povezao opštine Eide i Averoj, a duž puta su napravljena i posebna mjesta za ribolov (kao i jedan most posebno dizajniran za ovu namjenu) na koja turisti i lokalni stanovnici često dolaze kako bi ulovili svjež bakalar.

Pogledajte video za vrijeme oluje

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish