Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 27 oktobar 2013 18:42

Bolova piramida najviši kameni toranj na svijetu

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Bolova piramida je kameni stub koji štrči iz južnog dijela Tihog okeana i to je najviši kameni stub na svijetu. U Ginisovu knjigu rekorda Bolova piramida upisana je kao najviši kameni toranj na svijetu. Bolova piramida se nalazi uz istočnu obalu Australije, oko 700 km sjeveroistočno od Sidneja. Na geografskoj karti tačkica koja označava Bolovu piramidu jedva se vidi. Oni koji su se uživo sreli sa ovim kamenim stubom jedva su povjerovali svojim očima. Taj obelisk je toliko visok da se čini da dodiruje nebo. Iako je u podnožju široka samo 400 m, Bolova piramida dostiže visinu preko 550 m, a to je dvostruko više od Ajfelove kule.

Samostalni letač Frensis Čičester, koji je veliku stenu vidio 1931. godine tokom svog leta preko Tasmanije, opisao ju je kao “široki pradavni kameni bodež”.

Ispod površine okeana nalazi se mnoštvo šarenih riba koje jure oko kamenih stubova i ispod lukova. Njihovo igralište je zaravan vulkanske stijene, jer je Bolova piramida zapravo odavno ugašeni vulkan kojem je samo vrhostao iznad vode. Ona je samo jedan u nizu vulkana ugašenih prije sedam miliona godina.

Prvi čovjek za kojeg se zna da je vidio ovu stenu bio je Henri Ligberd Bol, zapovjednik broda Saplaj, koji je ovuda prošao 1788. godine prevozeći doseljenike na ostrvo Norfolk. Bol je stijenu u obliku piramide nazvao po sebi.

zanimljiveinformacije.com

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish