Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 29 septembar 2013 09:47

Eko kuća u Srbiji napravljena od 14.000 plastičnih flaša VIDEO

Ocijenite sadržaj
(0 Glasova)

Eko kuća od 14.000 plastičnih flaša proslavila je nastavnika fizike, hemije i tehničkog obrazovanja u penziji i van granica ove zemlje. Iako pomalo razočarano kaže da nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ovaj Kragujevčanin nastavlja da radi u svojoj radionici, ali i na patentima, sve u cilju širenja svijesti o zaštiti životne sredine. „Tera nostra est donacio ab mundus“, odnosno "naša Zemlja je poklon Kosmosa“, jedna je od poruka ispisanih u eko-kući Radovanovića koji je gotovo šest godina sakupljao plastične flaše i ugrađivao ih u zidove, krov, prozore i vrata. Nesvakidašnja građevina privukla je posjetioce iz raznih dijelova svijeta, od Mađarske do Japana.

Na isti način uredio je i enterijer.

„Dolaze ljudi i pojedinačno i kolektivno, kao turisti. Ostavljaju poruke hvale, to se može vidjeti i u knjizi utisaka“, kaže ovaj nastavnik u penziji. Znanja iz tehničkog, fizike i hemije koje je predavao nastavnik Toma svakodnevno koristi u svojoj eko-radionici. Tečni filter za dimnjak, jedan je od tri patenta koje je zaštitio kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

„On može da se koristi za velike industrijske dimnjake, a može i za porodična domaćinstva. Taj filter za dimnjak funkcioniše tako što dim tjera kroz tečnu sredinu i tako ga filtrira“, kaže Tomislav Radovanović.

Više hiljada plastičnih flaša čeka realizaciju ideja koje ovom Kragujevčaninu ne nedostaju. Uz kuću i fontanu, on planira izgradnju i drugih objekata koji bi činili njegovu oazu za ekološko osvješćivanje.

;

Bportal.ba

 

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish