Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 27 septembar 2015 12:39

Crna Gora mora da riješi pitanje otpada da bi bila vodeća destinacija u outdoor turizmu

Ocijenite sadržaj
(11 Glasova)

Crna Gora, da bi bila vodeća destinacija u outdoor turizmu na Mediteranu, mora da riješi pitanje odlaganja otpada, kao i da sačuva prirodu, prostor i prošlost, ocijenila je izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma, Svetlana Vujičić. Ona je, u intervjuu za PR Centar povodom Svjetskog dana turizma 27. septembra, kazala da Crna Gora ima povoljnu geografsku poziciju, gdje na malom prostoru postoji raznovrsna turistička ponuda.

„Sveobuhvatna ponuda bi bila okosnica da stignemo do Master plana u turizmu do 2020. godine. Nama je cilj da budemo vodeća destinacija u outdoor turizmu na Mediteranu. Ono šta moramo u prvom redu da odradimo je odlaganje otpada. To nam je najveći problem“, rekla je Vujičić. Prema njenim riječima, Crna Gora mora da sačuva tri P – prirodu, prostor i prošlost, navodeći da bi tome svi trebalo da budu posvećeni.

„Kada kažemo prostor tu mislim na nelegalnu gradnju,i tu bismo trebali da budemo jako oprezni. Kada je u pitanju priroda - zaštićeni prostori moraju da budu njegovani, a važno je očuvati i biljne i životinske vrste. Kada su u pitanju istorija i kultura, tu treba da istaknemo gdje smo jedinstveni i da svoju ponudu baziramo na prednostima“, objasnila je ona.

Vujičić je ocijenila da se outdoor turizam najviše razvio oko nacionalnih parkova. „Sav taj ambijent koji gravitira zaštićenim područijima, on je i najinteresantniji. Imamo Prokletije, koji je mladi nacionalni park, koji još treba da razvije svoju ponudu, i na tome će se raditi ubuduće“, navela je ona. Za ostala četiri parka, kako je dodala, interesovanje je iz godine u godinu, sve veće i oni unapređuju svoju ponudu i kvalitet usluge.

Vujičić je, komentarišući turističku ponudu prije deset godina kada je osnovan Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma i ovu sadašnju, kazala da u to vrijeme turizma na sjeveru skoro da nije ni bilo, a glavni motiv za posjetu tom regionu je bio rafting.

„Situacija se nakon deset godina jako izmijenila. Jako puno imamo ponuda, u prvom redu pješačenje i biciklizam, koji je rezultat napornog rada Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije koji su od 2007. godine inicirali projekat "Hiking and biking"“, navela je ona.

Vujičić je rekla da je Ministarstvo radilo na razvoju tri hiljade pješačkih staza i tri hiljade biciklističkih staza u Crnoj Gori. „Mi smo jako pratili ovaj projekat i bili smo uključeni. Sada, kada pođem na sjever, ne desi se da ne sretnem i pješačke i biciklističke grupe. Pored razvoja biciklizma i pješačenja, jako mi je drago što imamo razvijene konjičke ture. Sjećam se koliko smo imali problema da organizujemo i nađemo nekoliko konja za grupe do deset ljudi. Sada već određene agencije imaju tu ponudu uvrštenu u svojoj ponudi“, navela je Vujičić.

Vujičić je navela da Centar trenutno radi, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore, na projektu prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom „Putevi meda" kojim se, kako je objasnila, očekuje mapiranje pčelarskih tačaka i pružanje turističkih usluga iz oblasti pčelarstva.

kolektiv.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish