Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 21 maj 2015 12:35

Zavidan broj pelikana na Skadarskom jezeru

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Projekat "Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera” dao je dobre rezultate, a praćenje te vrste značajno je olakšano, ocijenjeno je na predstavljanju projekta na Skadarskom jezeru. Na obalama jezera, u mjestu Podhum, partneri na projektu “Očuvanje pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera” predstavili su realizovane i buduće aktivnosti na zaštiti i očuvanju te vrste. Najuspješnije gniježđenje pelikana u posljednjih pedeset godina ostvareno prošle godine, kada je registrovano 48 parova.

„Strateški cilj Nacionalnog parka je da u implementaciji raznovrsnih aktivnosti uključimo sve subjekte koji učestvuju u zaštiti i promociji Nacionalnog parka vjerujući da se samo integralnim djelovanjem mogu postići efikasniji rezultati – zaštita, očuvanje i saradnja“, rekao je direktor Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero, Goran Škatarić.

Koordinator Projekta u Javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG), Nela Vešović Dubak, podsjetila je da „projekat ima za cilj unapređivanje monitoringa i poboljšanje istraživanja kudravog pelikana kroz podršku institucija i lokalne uprave, što pored očuvanja ove vrste doprinosi i promociji prirodnog nasljeđa Skadarskog jezera”.

Do sada su postavljeni splavovi za gniježđenje pelikana, plutače s informacijom o zabrani ulaska u specijalni rezervat prirode, uspostavljena je zonacija oko njihove kolonije i videomonitoring na splavovima za pelikane, pokrenut je redovan monitoring pelikana, a na osnovu prikupljenih rezultata, odrađen je godišnji cenzus i kratka studija o uspješnosti gniježđenja te vrste.

Predsjednik francuske organizacije “Noe Conservation”, Arnaud Gret, iskazao je zadovoljstvo postignutim. „Kako je pelikan migratorna vrsta njegovim monitoringom u okviru projekta utvrdiće se brojnost, stanje i vitalnost ove populacije u Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj, a to će ujedno doprinijeti i prekograničnoj saradnji, kroz uključivanje više institucija, NVO sektora i lokalnih zajednica ka ostvarivanju zajedničkog cilja“, rekao je on.

Direktor Prirodnjačkog muzeja, Ondrej Vizi, je istakao da je Projekat dao svoje prve rezultate, te da je zadatak Muzeja monitoring pelikana s vode, odnosno iz čamca. „Sada Muzej ima potpune podatke o načinu gniježđenja pelikana na splavovima, tačno znamo gdje su i koliko ih ima“, rekao je Vizi. On je, takođe, istakao da je monitoringom utvrđeno da je „najuspješnije gniježđenje pelikana u posljednjih pedeset godina ostvareno prošle godine, kada je registrovano 48 parova“.

Projektom je prikupljena bogata foto dokumentacija koja će imati široku namjenu.

Direktor NVO Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Darko Saveljić, rekao je da su „rezultati saradnje na projektu evidentni, jer je zavidan broj pelikana i njihova populacija postaje sve stabilnija. Uspješnost gniježđenja je veća nego minulih godina, odnosno u posljednjih pedeset godina od kad intenzivno pratimo pelikane“, rekao je Saveljić. On je dodao da je smanjen broj nelegalnih ulazaka u rezervate i podsjetio da je rezervat zoniran, te da je strogo zabranjen ulazak, osim u naučno-istraživačke svrhe.

Nastavak projekta, kako je saopšteno iz NPCG, fokusira se na razvoj eko-turističke ponude, zasnovane na posmatranju i zaštiti pelikana u saradnji s lokalnim stanovništvom. U narednom periodu planirane su aktivnosti na renoviranju, elektrifikaciji i opremanju objekta u Podhumu koji će biti korišćen kao info-centar i rendžerska kućica. Nastaviće se aktivnosti na izučavanju i monitoringu pelikana, njegovoj zaštiti i unošenju podataka u bazu, praćenju njihovog stanja videomonitoringom i izradi godišnjih studija o uspješnosti gniježđenja, najavljeno je iz NPCG.

rtcg.me

2 Komentara

  • Link komentara Crmničanin četvrtak, 21 maj 2015 13:03 Napisano Crmničanin

    Konačno neka lijepa vijest, mada vasa koncepcija je originalna, ovo je dobra vijest za sve nas koji živimo oko jezera koje ima mnogo neiskorišćenog potencijala.

  • Link komentara Batko nedjelja, 24 maj 2015 11:16 Napisano Batko

    Više ih bilo i pelikana i ljubitelja ovih ptica!

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish