Get Adobe Flash player

 


petak, 08 maj 2015 11:48

Oprez otrovne ribe se odomaćile i u Jadranu

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

To što je juče u moru kod Dubrovnika ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svijetu fugu (riba lopta ili četvorozupka) nije iznenađenje za stručnjake u Institutu za biologiju mora Kotor. Naime, posljednjih godina stručnjaci su primijetili da je ova riba sve češća u Jadranskom moru, a da je na istočnom Mediteranu postala jedna od dominantnijih vrsta. Zbog toga, oni upozoravaju da je potrebna hitna edukacije jer je riječ o veoma opasnoj vrsti. Iz hrvatskih instituta su juče upozorili da je sve više prijava da je u Jadranu ulovljena ova riba, čiji je otrov 1.250 puta snažniji od cijanida, a ovo je drugi primjerak ulovljen ove godine. Farmaceutska industrija u posljednje vrijeme pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova ove vrste ribe.

“Riba lopta ili četvorozupka se izgleda odomaćila u Jadranu. Njen prvi ulov u našim vodama zabilježen je u januaru 2007. godine kada je ulovljena u mreži na dubini od 80 metara”, kazao je za CdM Aleksandar Joksimovic, rukovodilac Laboratorije za ihtiologiju i morsko ribarstvo Institut za biologiju mora. On je stručno pojasnio da su vrste koje su kod nas i u Hrvatskoj opisane iz porodica Tetraodontidae, a vrste su Spheroides pachygaster, Lagochepalus lagochephalus lagochephalus i Lagocephalus sceleratus, dakle ukupno tri vrste.Joksimović jenaglasio da ove vrste naseljavaju tropska i suptropska područja Atlantskog i Indijskog okenana. “U ustima imaju četiri ogromna zuba, dva u gornjoj a dva u donjoj vilici, tako da se zbog toga zovu četvorozupke. Imaju svojstvo usisavanja morske vode, tako da svoj volumen mogu povećati do pet puta, i na taj način se brane od predatora”, dodao je on. Prema njegovim riječima, najvažnija karakteristika je da u unutrašnjim organima, naročito u jetri sadrže jak otrov tetraodotoksin, koji može biti opasan čak i letalan za ljude, ako se ova riba koristi u ishrani nedovoljno termički obrađena, jer izaziva trenutno gušenje odnosno blokadu disajnog sistema.

Joksimović apeluje na ribare da ukoliko ulove ovu vrstu ribe treba odmah da obavijeste Institut za biologiju mora.

“Nikako je ne koristiti za ishranu, a najbolje je javiti Institutu za biologiju mora, kako bi se naučno determinisala vrsta, te informacija podijelila sa kolegama iz Hrvatske, u okviru bilaterlnog naučno-istraživačkog projekta MORMONT (Monitoring malog obalnog ribolova i praćenje invazivnih vrsta riba na istočnoj obali Jadrana) koji realizujemo sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split, a finanisraju ga dva ministarstva nauke, Crne Gore i Hrvatske”, poručio je Joksimović.

Inače, kako je kazao, dolazak ovih toplovodnih vrsta u Jadran, koji je najsjvereniji dio Mediterana, ukazuje na proces "tropikalizacije" Jadrana, odnosno do laganog povećanja njegove temperature.

Joksimović je podsjetio da je kroz naučno-istraživačku saradnju našeg Instituta sa institutom za more i priobalje, prošle godine publikovana Monografija: Alohtone vrste istočne obale južnog Jadrana. “Očigledno se klimatske promjene dešavaju, naravno i u morskom ekosistemu, a organizmi, kao njihovi indikatori nam to najbolje pokazju”, zaključio je on.

cdm.me

2 Komentara

  • Link komentara DrAgAnA petak, 08 maj 2015 11:53 Napisano DrAgAnA

    Šta je percepcija u životu, a mi se bojimo ajkula a ovo malo stvorenje bi moglo da pokaže tim Holivudskim režiserima šta je moć prirode, ali opet sve je to priroda najbolje regulisala.

  • Link komentara Nosorog nedjelja, 10 maj 2015 11:14 Napisano Nosorog

    Gle male, a ubitačna. Otrov se drži u malim bočicama.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish