Get Adobe Flash player

 


utorak, 17 mart 2015 21:06

Zagađenje u Pljevljima ubija ljude

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Veliki broj građana Pljevalja premine zbog karcinoma bronhija i pluća, leukemije, bolesti disajnih puteva, kao i hronične bolesti pluća, izazvanih aerozagađenjem u tom gradu, upozorio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Breznica, Milorad Mitrović. On je podsjetio da su Pljevlja, prema izvještaju Svjetske Agencije za zdravlje i životnu sredinu iz decembra prošle godine, zvanično najzagađeniji grad Evrope. „Otpadne vode, površinski kopovi skoro u centru grada, deponije Jagnjilo, Maljevac i blizina Termoelektrane, doveli su ovo mjesto u stanje ekološke katastrofe".

„Čitav periodni sistem hemijskih elemenata lebdi u vazduhu u Pljevljima, a građani sve to udišu, truju se i umiru”, upozorio je Mitrović.

Prevelike koncentracije sitnih, lebdećih čestica, dima, čađi i prašine, azotnih oksida, urana, radioaktivnog torijuma, kao i brojnih drugih štetnih materija i ovog proljeća su Pljevlja, svrstala među najzagađenije gradove Evrope.

„I ove godine imamo konstantno prekoračenje zagađenja vazduha samo sa PM 10, dok su prekoračenja i drugih opasnih materija u vazduhu konstantna i zabrinjavajuće visoka”, upozorio je Mitrović. On je rekao da se i dalje bilježe prekoračenja PM10 čestica u vazduhu i do 6,5 puta, ili 650 odsto, od maksimalno dozvoljene granice.

„Otpadne vode, površinski kopovi skoro u centru grada, deponije Jagnjilo, Maljevac i blizina Termoelektrane, doveli su ovo mjesto u stanje ekološke katastrofe, što je jasno svakom prolazniku kroz najzagađeniji grad u Evropi”, rekao je Mitrović. Podsjetio je da je 2012. godine, doktorka specijalista pedijatrije Vesa Ječmenica, saopštila da u Pljevljima dolazi do mutacije genskog materijala, pa je kroz generacije, osim povećanja malignih oboljenja, povećan i broj urođenih anomalija.

„Procenat respiratornih infekcija među djecom uzrasta četiri do šest godina, se tada kretao oko 65 odsto, dok je kod odraslih udio u ukupnom morbiditetu, prema istraživanju Ječmenice, bio znatno manji”, navodi se u saopštenju.

Mitrović je rekao da se može pretpostaviti da je taj procenat nakon tri godine značajno porastao. „Niko ne sprovodi istraživanja, niti se ozbiljnije bavi pitanjima, koje je u poslednjih 20 godina postalo zabrinjavajuće”.

„Očigledno je da ove izjave Ječmenice nikog posebno nisu zabrinule, pogotovo ne one koji bi po prirodi posla trebalo zabrinuti i koji bi morali reagovati”, naveo je on. Prema njegovim riječima, nisu reagovali lokalna uprava, nadležna ministarstva: zdravlja, turizma i održivog razvoja, Instirut za javno zdravlje, Agencija za životnu sredinu, kao ni ljekari iz Pljevalja, koji su pod Hipokratovom zakletvom.

Mitrović je ocijenio da je nezainteresovanost za borbu i prepuštanje situaciji najveći problem pljevaljske zajednice, dodajući da je nemoguće nešto promijeniti na bolje ili natjerati zagađivače da poštuju zakonske propise i rade u zakonski propisanim granicama.

„Neće ljudi da govore, da se bore. Većinu stanovnika Pljevalja ovaj problem kao da ne interesuje. Oni čekaju da u njihovo ime neko rješava ovaj - njihov problem. Ambijent ovog grada djeluje kao set nekog filma katastrofe”, objasnio je Mitrović.

On je kazao da iz NVO Breznica ponovo pozivaju nadležne inspekcije, Agenciju za zaštitu životne sredine, resorna misistarstva, da se bave problemom enormnog zagađenja u Pljevljima. „Pozivamo da se hitno naloži zatvaranje svih izvora zagađenja u Pljevljima do otklanjanja nedostataka i prilagođavanju rada postrojenja u zakonom propisanim granicama, jer su se za to stekli svi zakonom predviđeni uslovi, zaključio je Mitrović.

vijesti.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish