Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 01 februar 2015 20:52

Svjetski šampion trenira u Baru

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Zahvaljujći novosagrađenoj daunhil biciklističkoj stazi na Sutormanu, koju su podigli vrijedni članovi BK „Mornar“ predvođeni neumornim  predsjednikom kluba i aktivnim takmičarem Aleksandrom Trifunovićem Trifketom, u Baru ovih dana treniraju jedan svjetski i jedan nacionalni ruski šampion u ekstremnim biciklističkim disciplinama. Olga Vinogradova (24) , svjetski je  prvak u MTB orijentiringu za žene, titulu je zaradila prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj, a Evgenij Šapilov (30) je jedan od najboljih ruskih vozača „enduro“ takmičenja, prvak Rusije iz 2001, 2002. i 2003. u daunhilu, odnosno biciklističkom spustu.

Ovo dvoje Moskovljana su na pripremama u Baru od 18. januara do šestog februara, a smješteni su u kući Evgenijevih roditelja u Sutomoru. U Crnoj Gori su oduševljeni klimom i prirodom, a prije svega ljudima. Smatraju da je daunhil staza na Sutormanu izvanredna za trennge van sezone, a da cijelo crnogorsko primorje nudi sjajne uslove za pripreme biciklista.

„MTB Orijentiring se vozi po mapi, ja sam osvojila titulu prvaka svijeta u elit kategoriji u konkurenciji 70 biciklistkinja. Profesionalno sam u ovom sportu, primam vladinu stripendiju, treniram punih pet godina. Naše trke traju po dva sata, u sezoni u Evropi i Rusiji imam i po 30 trka. Sada  se spremam za evropsko prvenstvo u Portugalu šestog  juna. Crna Gora ima izuzetan potencijal da se sprovode pripreme biciklista van takmičarske sezone, doduše, nema  urađenih mapa za MTB orijentiring, ali, zato koristim mape za klasičan orijentiring“, kaže Olga.

Evgenij je počeo da vozi 1998, sada se istovremeno i takmiči i piše članke za sportski magazin kompanije Trial sport company, koja ima lanac od stotuiu svojih prodavnica u Rusiji i koja ga sponzoriše  za nastupe na takmičenjima. Nakon daunhila u kojem se potpuno afirmisao, sada se usmjerio na „enduro“ trke izdržljivosti koje traju po više sati,  za razliku od daunhila koji se vozi od 5-30 kilometara. Zbog toga su mu treninzi veoma intenzivni, traju od dva i po do pet sati! Ranije je već vozio na takmičenjima u Crnoj Gori,  a očekuje se da bude prva zvijezda prvenstva Crne Gore u daunhilu koje je zakazano na Sutormanu u aprilu.

„Otkrio sam ovu stazu preko fejsbuka, moj drug  ju je odvozio i bio oduševljen, okačio je njene slike, odmah sam došao. Staza je brza, nije mnogo opasna, ima i sekcija  kamenjara. Ne treniram samo na Sutormanu, već vozim i do Velike plaže“, rekao je Evgenij koji je vozio daunhil u Francuskoj, Italiji, Indiji, Sloveniji, Švajcarskoj, Rusiji,  Češkoj i Austriji.

U takmičarskoj biografiji, zapisano mu je i učešće na Evropskom prvenstvu u daunhilu 2009.  u Sloveniji, a enduro je počeo da vozi iste godine, da bi u 2014. bio učesnik svjetske serije u ovoj kategoriji u Francuskoj i Italiji, na kraju je od 350 takmičara zauzeo stoto mjesto, što smatra velikim uspjehom jer su prvih 70, kako je naglasio, odreda profesionalni vozači.

Daunhil nije samo opasan, već je i skup sport za one takmičare koji imaju šampionske  ambicije. Evgenij, koji je prvo bio omladinski, a onda dvije godine zaredom seniorski prvak Rusije u ovoj disciplini, vozi bicikl koji mu je obezbijedio sponzor,  a koji košta preko 3.500 eura!

jedro.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish