Get Adobe Flash player

 


subota, 04 oktobar 2014 21:28

Gosti stižu na Taru a zakon zabranio rafting

Ocijenite sadržaj
(8 Glasova)

Novi zakon o raftingu sezonu splavarenja na Tari ograničio je do 1. oktobra. Interesovanja za splavarenje ima još dosta, pa splavari sa Tare negoduju jer je sezona nepotrebno skraćena. Prinuđeni su da goste vraćaju što nije dobro ni za splavare ni za turiste, a posebno promociju Tare i turističke ponude Žabljaka. Kanjon rijeke Tare najdublje je riječno korito na kontinentu. Najveća dubina kanjona je 1 343 metra između durmitorskih vrhova Velikog Štuoca sa lijeve i Obzira sa desne strane zbog svojih prirodnih ljepota i bogatsva biljnog i životinjskog svijeta nalazi pod dvostrukom UNESCO-ovom zaštitom.

Splavar Goran Leković, inače, predsjednik Udruženja splavara sa Tare "Triftar", juče je imao devet turista iz Australije. "Australijanci su došli kod mene, ja sam ih počastio pićem, poslije smo otišli na splavište i bila je zabrana. Ja sam ih ponudio da im vratim novac, ali oni nijesu htjeli. Ja sam ih na svoju ruku spustio niz Taru. Zamislite koliko su kilometara oni prešli od Australije da dođu na splavarenje na Taru i ja sam to morao da učinim. Sinoć kad su otišli rekli su mi da je ovo njihov najljepši dan u životu", kazao je Leković.

On je podsjetio da je ranijih godina sezona splavarenja trajala sve dok ima gostiju. "Ranijih godina mi smo splavarili dok ima gostiju. Ako je veliki vodostaj mi splavari smo odlučivali da prekinemo sezonu, sad je vodostaj dobar i vrijeme je lijepo, dosta gostiju je ljetos otkazivalo splavarenje i čekali su ljepše vrijeme i "Miholjsko ljeto", ali sad evo imamo zabranu raftinga", kaže Leković, uz očekivanje svih splavara sa Tare da će iduće godine taj zakon biti promijenjen.

Inicijativu za promjenu zakona o raftingu pokrenuo je NP Durmitor.

"Važeće zakonsko rešenje o ograničavanju splavarenja nije dobro i NP Durmotor je dao inicijativu da se to promijeni i splavarenje dozvoli sve dok za to postoje uslovi ali dok je postojeći zakon na snazi NP Durmitor ne može izdavati dozvole i sankcionisaće sve koji splavare nakon 1. oktobra", kazao je direktor NP Durmitor, Tomo Pajović.

rtcg.me

2 Komentara

  • Link komentara Miki četvrtak, 09 oktobar 2014 07:46 Napisano Miki

    ne umijemo koristiti ono sto imamo, a kako cemo do IPA fondova?

  • Link komentara Birth petak, 10 oktobar 2014 19:01 Napisano Birth

    Splavaranje na rijeci Tari juče je uskraćeno grupi od 20 turista iz Izraela, zbog Zakona koji zabranjuje splavaranje nakon 1 oktobra. Pa iako je dolazak "Miholjskog ljeta" bio odlična prilika za splavare sa Tare da nadoknade goste koje su izgubili ljetos zbog kiša, splavarenja nema.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish