Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 25 avgust 2014 15:13

Trodnevna manifestacija Šatorijada

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

Ovih dana u živopisnom kraju u Bijeloj pokraj Šavnika održana je trodnevna manifestacija Šatorijada na kojoj su učestvovali planinari Crne Gore i planinari iz okruženja. Planinarsko smučarski klub "Krilaš“ koji je organizator Šatorijade, 2009. godine je počeo zvanično sa radom, premda je ideja o klubu živjela mnogo ranije. Te godine, nakon dvije veoma uspješno organizovane planinarske ture (majska tura Izvor Bijele i avgustovska „Šatorijada“ Srce Crne Gore), Krilaš je pobrao simpatije i riječi pohvale svojih kolega iz drugih klubova koji su prisustvovali organizovanim druženjima.

Nije to bilo neočekivano, jer Krilaš pored nekoliko izvanrednih planinarskih klubova u Crnoj Gori, krasi posebna organizacija, oblast u kojoj realizuje svoje akcije i poseban duh koji njeguje: veliko druženje planinara, umjetnika i mještana Šavničkog kraja Bijela. Od tada, svake godine, ove akcije su tradicionalne, sa sve većim brojem ne samo aktivnih planinara, nego i mještana, stranaca kao i pripadnika udruženja slikara i književnika.

Ovi nesvakidašnji skupovi donijeli su planinarima adrenalin na neobičnim planinarskim stazama divlje ljepote, predivnog i inspirativnog Šavničkog kraja, Vojnika, Durmitora, Lole, Izvorišta i vodopada rijeke Bijele itd. Mještanima pak, neobične skupove koji razbijaju monotoniju svakodnevnog seoskog života i obilje smijeha, cike, pjesme, muzike i radosti i konačno, druženja u kojima se podijeli sa učesnicima komad hljeba, mesa, sira, domaćih specijaliteta, vina i rakije i uz sve to, puna čaša razgovora uz kvalitetno hladno Nikšićko pivo, koje Nikšićka pivara kao majka podržava svoje čedo da može na svojim krilima mirno da spava dok je u Bijeloj u "Srcu Crne Gore’’.

Planinarsko smučarski klub Krilaš obuhvata pet opština: Durmitor, Plužine, Kolašin, Nikšić i Šavnik, ali treba napomenuti da je geografski Bijela samo srce Crne Gore. Predsjenik kluba i organizator ovih akcija, magistar Nikola Nenezić, planinar sa višegodišnjim iskustvom na svim Jugoslovenskimskim planinama, kao i većim vrhovima i poznatim destinacijama Evrope, pokretačka je snaga ne samo projekata Krilaša, već i kompletne atmosfere i dobrog raspoloženja, optimizma i vedrine, koju sa sobom nosi gdje god se zadesi.

Nakon organizacije kluba, članovi Krilaša su ispeli neke od najatraktivnijih vrhova Crne Gore, kao što su Bobotov Kuk na Durmitoru, zatim Žijovo u Kučima, Kučki, Vasojevićki Kom i nekoliko značajnih vrhova na Prokletijama i više drugih i manje poznatih vrhova u planinskim masivima Alpa.

Takođe, jedan dio članova njih petnaestak je magistar Nikola Nenezić proveo kroz čuvene kanjone rijeke Komarnice – Nevidio, rijeke Bijele kod koje se kanjon završava na nekoliko stotine metara od mosta u Šavniku i rijeke Grabovice koji se i nalazi u neposrednoj blizini Šavnika.

Predsjednik i osnivač kluba i nekoliko članova su u septembru osvojili Pirin i Olimp, mitsku grčku planinu i napravili jos četrdesetak dnevnih akcija.

Na ovogodišnjoj Šatorijadi su bili učesnici iz raznih gradova, mnogobrojni pjesnici, slikari, guslari frulaši i harmonikaši.

Krilaš je organizovao petu godinu zaredom spavanje pod šatorima i nezaboravne šetnje od Durmitora do Bijele.

"Zamisao ovog događaja kojeg smo započeli prije pet godina ima za cilj da promoviše zdravu životnu sredinu, ono što je prepoznatljivo za ljubitelje koji su u dodiru sa prirodom", kaže za CdM doktorant Nikola Nenezić, osnivač Sportskog Planinarskog kluba "Krilaš" Bijela Šavnik i organizator ove manifestacije.

Impresionirani ovom đedovinom Planinarskog Kluba Krilaša i stazama njegovog podneblja mnogi su svoje utiske pretočili na platno i stihove. Najzanimljivije je bilo trećeg dana kada su mnogobrojni pjesnici koji su došli iz raznih gradova u ovu jedinstvenu oazu, koju je ugledni svjetski dr. profesor Mamutov nazvao vazdušnom banjom za kosmonaute, kada je dolazo u Bijelu 1993. godine.

Pred sam završetak ove manifestacije glavni organizator pjesnik i predsjednik udruženja sportskog Kluba Krilaš iz Bijele Nikola Nenezić, položio je vijenac od planinskog cvijeća u bukove ljepotice rijeke Bijele koja je bacala odsjaj na vodopad koji je progovorio u slavu svojih predaka kod koga tek sada duh počinje da živi.

Nakon besjede Mr. Slobodana Čurovica i pozdravnog govora Nikole Nenezića Čudesnog tada su pred mnogobrojnim poštavaocima pisane riječi nadahnuti pjesnici govorili svoje stihove uz nikšićko pivo.

Učestovali su: Veselin Rakčević, Perivoje Popović, Milica Bakrač, Božo Vučić Bozan, Tanja Vujović Kostić, Garo Jovanović, Milan Rajović, Vjera Bojanić, Blagota Koprivica, Garo Brajković, Slavica Dedić, Miladin Trifović, Naod Vuković, Čedo Kovačević Čekov, Mijo Janković, Vasko Janković i ostali.

Učešće su uzeli i frulaš Željko Martinović, harmonikaš Stefan Martinović, aforističar Peđa Martinović, crkveni hor "Sveti Sava" iz Podgorice, pod rukovodstvom prof. Snežanom Popović, solo izvođač etno muzike Tanja Novaković i guslari Milovan Mišo Kuburović iz Danske i mještanin Šole Striković. Voditelj programa bio je književnik Draško Vulević.

Takođe su bili i prijatelji kluba Krilaša koji su došli iz Oregona kao gospodin Veljko Stanišić i gosti iz Švajcarske.

Prisutni su mogli oprobati i gruševinu – jardum iz ovoga kraja i tako je organizator dao doprinos afirmaciji i promociji zdrave tradicionalne hrane ovoga podneblja.

"Šatorijada ima šta da ponudi, predstavi i pokaže zdrav način života sa našim bogatim istorijskim naslijeđem i tako će se varošica Šavnik ucrtati na turističkoj mapi Crne Gore i u mnogim srcima ove manifestacije. Ovu divnu divlju ljepotu Kruševica i Bijele mnogi od učesnika manifestacije će ponijeti u svojim srcima. A kosmonautska banja je duša koju je Bog iznjedrio da se svi možemo ogledati i diviti", zaključio je organizator ove jedinstvene trodnevne manifestacije koja roji radost na samu pomisao Šatorijade u svim krajevima Crne Gore.

PS klub Krilašje među prvima je počeo da ukazuje na blagodeti opštine Šavnik i svoje aktivnosti bazirao upravo kao promociju resursa i prirodnih ljepota cijelog kraja.

"Naše nade i planovi su da će, osim istinskih ljubitelja planinarenja i aktivnih članova, i cijela opština imati koristi od naših akcija i medijskih kampanji (TV emisija, turističkih promocija, i praćenja akcija putem web sajta) i na taj način doprinijeti ukupnoj popularizaciji turističkih, ugostiteljskih i sportskih potencijala opštine Šavnik", smatra Nenezić.

PS klub Krilaš ima potencijal u budućnosti da obuhvati transverzalu od tri pravca koje bi se sastajale u Kruševice ili Krnovo i zajedno došli na završetak manifestacije Šatorijada u Bijeloj.

Transverzale bi bile :

1.Od  Pošćenskog jezera na Durmitoru do Kruševica, Krnova i Bijele (obilazak nekoliko vrhova na planini Durmitor –svake godine različiti vrh)

2.Od Pošćenskog jezera preko Brezana do Kruševica, Krnova i Bijele (obilazak nekoliko vrhova na planini Vojnik)

3.Od Međuriječja, Kanjonom Mrtvice, Kapetanova jezera, Krnova i Bijele (obilazak nekoliko vrhova Moračkih planina)

cdm.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi živjeli u eko zgradi-kući?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish