Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 05 jun 2014 16:59

Ustanovljen Dan pelikana

Ocijenite sadržaj
(4 Glasova)

NP Skadarsko jezero u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš, Agencijom za zaštitu životne sredine i NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica obilježili su danas, 5. juna, Dan pelikana. Na ovaj datum širom svijeta obilježava se Dan zaštite životne sredine, a za NP Skadarsko jezero ovaj ekološki datum tradicionalno će se svake godine obilježavati kao Dan pelikana. Proslava Dana pelikana dio je šireg projekta, čiji je cilj zaštita dalmatinskog pelikana i promocija Skadarskog jezera.

Projekat, koji je započet prošle godine, finansijski je pomogla Fondacija Princa Alberta Drugog od Monaka. Do sada je renoviran toranj za posmatranje ptica i postavljeni info paneli koji posjetiocima pružaju osnovne informacije o Skadarskom jezeru, flori i fauni tog područja, rezervatu i pelikanima.

Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić očekuje  da  će realizacija ovog edukativno-promotivnog projekta biti podstrek za osmišljavanje novih koji će podstaći efikasniju zaštitu, proučavanje i istraživanje bogatog biljnog i životinjskog svijeta Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

„Ovo je ujedno prilika da podsjetimo da se u Nacionalnom parku, pored aktivnosti definisanih jednogodišnjim i petogodišnjim Planovima upravljanja, realizuje više projekata koji će doprinijeti unapređenju zaštite biodiverziteta i infrastrukture, kao što su „Očuvanje i održivo korišćenje biodiverziteta na Prespanskom, Ohridskom i Skadarskom jezeru“ u saradnji sa GIZ-om, „Očuvanje ključne vrste biodiverziteta pelikana“ u saradnji sa Noe Conservation i Projekat „Obradujmo prirodu“ u saradnji sa NLB Montenegrobankom“, kazao je Škatarić.

Škatarić je naveo i da će otvaranjem novog edukativno-informativnog centra na otvorenom, doprinijeti sadržajnijoj ponudi Skadarskog jezera i unapređenju edukacije, posebno učenika osnovnih škola.

„Sa ovog mjesta će se i svi zainteresovani posjetioci u jedinstvenom prirodnom ambijentu brže i jednostavnije upoznavati sa karakterističnim vrstama ptica Skadarskog jezera, posebno kudravog pelikana, zaštitnog znaka i simbola našeg Parka. Ove godine, prema podacima sa posljednjih monitoringa, bilo je 48 mladih i oko 36 parova pelikana - što je rekordan broj te vrste u posljednjih nekoliko decenija. Zadovoljni smo i time što se stabilnost i vitalnost kolonije pelikana, na osnovu osmatranja u posljednje tri godine, povećava“, dodao je Škatarić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Ervin Spahić poručio je da je cilj da se pelikan zaštiti i zadrži na našim prostorima, kao i da Skadarsko jezero i dalje ostane njegovo gnjezdilište. Prema njegovim riječima otvaranjem osmatračnice ljubitelji posmatranja ptica moći će da uživaju u prirodi, pritom ne ugrožavajući pelikane.

Predstavnica Fondacije Petrović Njegoš Milica Perišić zahvalila se partnerima na uspješno realizovanom projektu koji će omogućiti informisanje o biološkoj raznolikosti NP Skadarsko jezero, ali i najavila nove projekte Fondacije.

cdm.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish