Get Adobe Flash player

 


subota, 24 maj 2014 13:43

Danas je Evropski dan parkova

Ocijenite sadržaj
(2 Glasova)

Evropski dan parkova obilježava se s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih područja, a 24. maj odabran je kao sjećanje na proglašenje prvih devet nacionalnih parkova u Švedskoj 1909. Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove u Crnoj Gori Zoran Mrdak kaže da zaštita prirode u našoj zemlji datira i od ranije. 1952. formiran je NP Biogradska gora

"Knjaz Nikola je 1878. ukazom zaštitio šume u blizini Biogradskog jezera, odnosno, tadašnje stanovništvo je te šume poklonilo knjazu Nikoli. Upravo na tom mjestu 1952. formiran je NP Biogradska gora. Nadam se da će taj park uskoro biti kandidovan za Svjetsku prirodnu baštinu", kazao je Mrdak.

Evropski dan parkova, pod sloganom "Parkovi za prirodu. Parkovi za dobrobit. Parkovi za mir", biće danas obilježen u Podgorici od 12 do 16 sati na Trgu vojvode Bećir-bega Osmanagića, kod Sahat kule.

Manifestacija će imati tri dijela – edukativni, promotivni i zabavni. Edukativni dio je upućen na najmlađe. Promovisaće se lokalni proizvođači, agencije i ponude NP za sezonu 2014. Zabavni dio činiće tradicionalni intrumenti, koje smo možda malo i zaboravili, kao i koncert Nine Petković. Mrdak je novinarima saopštio da je u Nacionalnim parkovima Crne Gore u minuloj godini zabilježeno oko 200 hiljada posjeta, što je rekordan broj.

portalanalitika.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish