Get Adobe Flash player

 


srijeda, 26 mart 2014 08:42

Automobili sa emisijiom ispod 100 g CO2

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

EU tržište poznaje ovu vrstu automobila, subvencioniše registraciju i nudi druge pogodnosti, sve zbog manjeg zagađenja. Kod nas je, na žalost, situacija tu drugačija. Kada sagledamo trenutno stanje ponude na auto-tržištu, rekli bi da je naše tržište kao i tržište razvijenijih zemalja. Ali, tu se sličnost i završava jer nedostaju podsticaji za automobile koji imaju manju emisiju ugljen-dioksida. Da li će se nešto promijeniti u načinu registracije automobila, da se oporezovanje vrši na osnovu emisije CO2 i ekološke klase motora (euro V, euro VI motori), ostaje nam da vidimo. Ovakvo stanje uopšte neće dovesti do pozitivnih promjena u ekološkom smislu.

Kombinovanjem elektro i benzinskog pogona, mogu se ostvariti značajne uštede. Elektropogon daje dio snage prilikom jačih ubrzanja, time štedeći gorivo. Kada se koči, kinetička energija kočnica se pretvara u električnu koja se skladišti u baterijama vozila i koristi za pokretanje elektromotora. Ugradnja plina u vozila na našim prostorima postala je jako popularna. Postoje proizvođači koji su se odlučili da isporučuju vozila sa fabrički ugrađenom opremom za tečni naftni gas. Prednost kupovine ovih vozila je višestruka: nemate naknadni atest, ne gubi se garancija kao prilikom naknadne ugradnje, servis možete raditi na jednom mjestu (tu gdje radite i servis motora), možete kupiti auto sa već ugrađenim plinom na kredit/lizing, čime se kasnije izbjegavaju troškovi naknadne ugradnje itd.

Što se tiče CNG a (komprimovanog prirodnog gasa, metan), situacija je mnogo drugačija. Oprema za CNG je drugačija, rezervoari su mnogo veći, pa je i ugradnja skuplja. Fiat je najavio da će započeti proizvodnja modela Fiat 500L sa fabrički ugrađenim CNG sistemom. Prednost ovakvog sistema se ogleda u cijeni, pošto je prirodni gas jeftiniji i od plina TNG. Da li se investicija u veću razliku u cijeni isplati, zavisi naravno od godišnje pređene kilometraže. Svakako će firme, koje kupuju automobile za službene namjene, imati ovo u vidu, jer su procjene da je prelazak oko 30 000 km godišnje isplativo ulaganje. Kod nas još uvijek nema benzinskih pumpi za punjenje metana.

NVO Zeleno Srce

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish