Get Adobe Flash player

 


subota, 01 februar 2014 19:44

EU traži potpunu zabranu plasičnih kesa

Ocijenite sadržaj
(6 Glasova)

Evropski parlament pozvao je na zabranu najopasnijih vrsta plastike i tankih plastičnih kesa do 2020., u sklopu evropske strategije za smanjenje plastičnog otpada u okolini. EU parlament u rezoluciji usvojenoj u utorak je za uvođenje obavezujućih ciljeva za recikliranje plastičnog otpada državama članicama EU, objavljeno je na stranicama Evropskog parlamenta. U Danskoj, gdje se plastične kese naplaćuju, njihova upotreba opala je na samo četiri kese godišnje po osobi. Radi poređenja, taj prosjek u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj je 466 kesa po osobi. Crna Gora se još uvijek nije bavila ovim problemom.

Ova je rezolucija usvojena u sklopu revizije EU politike o otpadu koja bi trebala biti završena ove godine, ali već se čuju glasovi lobista koji se protive ovakvim rezovima. Ali, štetan utjecaj plastičnog otpada na okolinu i ljudsko zdravlje za sada je uspješno prevladao moćne korporacije, ali do kada, ostaje da se vidi.

Članice EU biće ohrabrene da uvedu naplatu ili zabranu davanja plastičnih kesa kupcima u radnjama kako bi se riješio problem plastičnog otpada koji ulazi u sistem voda i ugrožava život u prirodi, rekli su izvori u Briselu. Sjetite se samo poplava u Crnoj Gori, kada isplivaju plastične kese ili kada ih jak vjetar nosi po ulicama i drveću. Evropska komisija sada želi da podstakne sličnu akciju širom evropskog bloka. Poslanici iz Stranke zelenih u Evropskom parlamentu smatraju da je predlog suviše blag, jer se njime ostavlja se mogućnost pojedinačnim državama da odlučuju o upotrebi plastičnih kesa.

U susjednoj Hrvatskoj je upravo reciklaža plastičnog otpada izrodila brojne afere i dovela do hapšenja Vinka Mladinea, šefa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojeg optužuju za prevare vrijedne desetine miliona kuna.

Crna Gora će se u narednih 6 godina morati baviti i ovim temama, nadamo se što prije bolje za sve nas.

NVO Zeleno Srce

4 Komentara

 • Link komentara Ekostar subota, 01 februar 2014 20:15 Napisano Ekostar

  Umjesto platičnih kesa koje zagađuju okolinu trebalo bi da se koriste papirne, zarad čije proizvodnje bi se povećala seča šuma...
  Koje je manje od dva zla?
  Mislim da je najbolje imati platnene kese, torbe, rance koje bi se nosile prilikom kupovine.
  Naravno bez edukacije ništa, ali zabrana i plastičnih i paprinih kesa bi veoma dobro došla. Bez nje bi prodavnice tjerale svoje, a i većini građana bi bilo lakše da na licu mjesta uzme plastičnu ili papirnu kesu nego da ponese svoju torbu...

 • Link komentara dragan subota, 01 februar 2014 20:17 Napisano dragan

  Mislim da je rjesenje u edukaciji ljudi, da ako vec koriste plastiku, da je odlazu tamo gdje treba. A ako vec krecu u prodavnicu , da ponesu svoju torbu.

 • Link komentara pera detlic subota, 01 februar 2014 20:19 Napisano pera detlic

  Svaka cast...Treba nam sto vise ovakvih vijesti da bi se stvorio pritisak od strane javnosti koja ima ekolosku svijest, na vladu da reaguje i zabrani ili drasticno smanji upotrebu ovih prokletih plasticnih kesa...a kada su poplave svi se hvataju za glavu, kao da je to samo od kisa..

 • Link komentara Stanka subota, 01 februar 2014 20:24 Napisano Stanka

  ja se trudim da kod sebe uvijek imam platnenu torbu. ipak mi se nekad desi da mi uvale plasticnu kesu i naplate naravno. njih onda bacam u kontejner za plasticnu ambalazu, pa nek se drzava sa njima pozabavi.
  mislim da je edukacija stanovnistva po tom pitanju najvaznija...narocito mladih ljudi jer ovi stariji su zavrsili sa svakom edukacijom.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Plašite li se klimatskih promjena?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish