Get Adobe Flash player

 


ponedjeljak, 20 januar 2014 14:43

Pelikani prirodno blago Skadarskog jezera

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Područje Skadarskog jezera je, zbog njegove veličine, razuđenosti i mediteranske klime, jedno od najbogatijih staništa ptica u Evropi. Posebno mjesto u ovom biodiverzitetu uživaju pelikani koji spadaju u grupu veoma rijetkih ptica na našem kontinentu. Prema riječima ornitologa Nacionalnih parkova Crne Gore NPCG Nele Vešović Dubak stabilnost i vitalnost kolonije pelikana u posljednje tri godine se povećava. Kako je istakla, neophodno je raditi na podizanju svijesti da bi se ove, ali i ostale vrste ptica adekvatno zaštitile.

Nedavno, na prostoru Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" u specijalnom rezervatu postavljene su četiri platforme za gnijezda ovih ptica koje su opremljene sistemom video nadzora, putem koga je obezbijeđena video komunikaciju sa lokacijom kolonije pelikana.

Cilj je da se unaprijedi sistem istraživanja i monitoringa kudravog pelikana na ovom području.

Nacionalni parkovi Crne Gore, kako je kazala za Kolektiv ornitolog Nela Vešović Dubak, kontinuirano nadgledaju i prate stanje ove populacije i s tim u vezi predlažu konzervacijske mjere.

Takođe, u cilju kvalitetne zaštite ove ptičje vrste sprovodi se konzervacija staništa, repariranje prirodnih ostrva i postavljanje vještačkih platformi.

"Platforme za pelikane predstavljaju jednu vrstu konzervacijskih mjera kojom se nadomješćuje nedostatak prirodnih staništa neophodnih za gniježđenje pelikana. Inače, da bi se pelikan gnijezdio potrebna je velika površina slobodne vode, na skrovitom mjestu, kojih je na Skadarskom jezeru manje, uslijed eutrofikacije", kazala je Dubak za naš portal.

 

Skadarsko jezero pruža povoljne uslove za život vodenih ptica, pa i pelikana.

"U Nacionalnom parku Skadarsko jezero živi - Kudravi pelikan (Pelecanus crispus), najveća vodena plovuša. Raspon njegovih krila može preći i 2,5 metra. Pelikani su izvanredni letači. Teški su i do 12 kilograma što je malo za tako veliku pticu. Naime, tijelo i koža pelikana ispunjeni su vazduhom: zato su veoma laki i uopšte ne mogu da zarone kao druge barske ptice i love samo u plitkim vodama", istakla je Dubak.

Stabilnost i vitalnost kolonije pelikana, kako je pojasnila, na osnovu osmatranja u posljednje tri godine se povećava.

"Veličina gnijezdeće populacije približila se „najboljim godinama“ iz sredine sedamdesetih prošlog vijeka, odnosno približava se broju pelikana iz prvih godina istraživanja krajem 19. vijeka. Tokom kontrolnih posjeta u julu prošle godine, na njihovom uobičajenom mjestu okupljanja, boravilo je do 65 jedinki pelikana, dok je oko 11 parova uspješno gnijezdilo", kazala je za Kolektiv Dubak.

Glavni uzroci, kako je istakla Dubak, koji ugrožavaju život pelikana na Skadarskom jezeru su prirodni i antropogeni.

"Najznačajniji prirodni uzrok su vremenske prilike. Naime, na Skadarskom jezeru ponekad voda naglo poraste i poplavi gnijezda pelikana. Dešava se i da proljećne kiše padnu u vrijeme njihovog gniježđenja, tako da kolonija bude poplavljena i dio ili sva jaja budu uništena. Prisutan je i problem nedostatka mjesta za gniježđenje, jer je prirodnih ostrvaca sve manje. Najveći neprijatelji ove vrste su ptice grabljivice, posebno vrane i svrake koje nerijetko pojedu jaja i ubiju bespomoćne mlade", pojasnila je ona za Kolektiv.

Pelikan je vodena močvarna ptica plovuša čiji je trend u Evropi umjereno u porastu, dok je po evropskom statusu ugroženosti kategorisan kao rijetka vrsta.

"Podizanjem svijesti ljudi o značaju zaštićenih područja, u ovom slučaju Nacionalnih parkova, kao i zaštićenih i ugroženih vrsta, mogu se smanjiti negativni uticaji na ovu, kao i ostale ptičje vrste", apelovala je ona.

kolektiv.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi plastične kese zamijenili biorazgradivim?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish