Get Adobe Flash player

 


četvrtak, 26 decembar 2013 19:39

Spriječiti ekokriminal tokom predstojećih Novogodišnjih i Božićnih praznika

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Ekološki pokret ,,OZON“ poziva nadležne inspekcijske službe kao i Upravu policije da tokom narednih dana povećaju aktivnosti na sprečavanju nelegalne sječe šume i  nezakonite prodaje posječenog drveća na javnim prostorima. Imajući u vidu višegodišnju praksu tokom Novogodišnjih i Božićnih praznika, čak i u samim jezgrima urbanih sredina imamo izražen problem nezakonite prodaje nelegalno posječenih mladica četinara i cera i uzurpiranja javnih zelenih površina, što sem očigledne sive ekonomije, odnosno niza nezakonitih radnji koje su prethodile, ostavlja prostor i za ispitivanje kriminalno-koruptivnih radnji jer postoje osnovane sumnje da se tako nešto ne može raditi bez prećutnog odobrenja nadležnih institucija.

Pošto smo od strane naših saradnika koji planine koriste u svrhu rekreacije i brinu o njihovom stanju, obavješteni da je tokom poslednjih dana povećan intezitet nelegalne i nenamjenske sječe, naročito na teritoriji opštine Nikšić koja nažalost tokom prethodnih godina trpi značajne štete kada su prirodni resursi u pitanju, smatrali smo odgovornim posupkom ukazati javnosti na ovaj veliki problem koji sem ekološke nanosi i veliku ekonomsku štetu društvu u cjelini.

Takođe, smatramo odgovornim pozvati i vjerske institucije da daju doprinos sprečavanju ekokriminala i ukažu da nije u skladu sa lijepom tradicijom Božićnih praznika, koji sa sobom nose blagodeti porodičnog okupljanja, kupovati badnjake koji su nelegalno posječeni i nezakonito se prodaju na javnim zelenim površinama.

Nadamo se da će ovogodišnji apel uroditi plodom i da će prije svih šumarska i tržišna inspekcija, komunalna policija, područne jedinice uprave policije biti na visini zadatka, ali i mediji koje ovom prilikom pozivamo da nam pomognu u ovoj akciji jer iz iskustva znamo da je njihova podrška u sprečavanju izraženih problema od najvećeg značaja.

Građane Crne Gore podsjećamo na ličnu odgovornost i Ustavno opredjeljenje ekološke države, te činjenicu da nelegalne sječe, siva ekonomija, ekokriminal utiču negativno na sve nas i to treba imati u glavi prilikom donošenja odluke da li biti saučesnik u lancu nezakonitih radnji, jer se i za to odgovara.

Alternativa za Novogodišnje jelke svakako postoji a to su sadnice sa busenom  koje će se nakon praznika posaditi i time doprinijeti kvalitetu životne sredine u Crnoj Gori, ili kupite vještačku od ekološki prihvatljivih materijala koju možete koristiti više godina.

Što se badnjaka tiče ukoliko zaista vjerujete i poštujete tradiciju i običaje učinite to kao i naši preci  - uberite na svom imanju.

Nadamo se da će i nadležne institucije uraditi svoj posao i da neće dozvoliti da centri gradova i to zelene zone duž saobraćajnica podsjećaju na horor scene, što svakako doprinosi i raspoloženju tokom prazničnih dana.

Ekološki pokret ,,OZON“

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili hibridni automobil?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish