Get Adobe Flash player

 


srijeda, 27 novembar 2013 20:22

Potonuli remorker zagađuje zaliv

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Analize morske vode, sa mjesta na kome je početkom oktobra potonuo remorker, govore da se potonulo plovilo pod hitno mora izvaditi iz mora jer zagađuje zaliv, kazao je za radio Tivat Zoran Kljajić v.d. direktora Instituta za biologiju mora iz Kotora. Prvi čovjek Instituta za biologiju mora kaže da pronađene čestice ne predstavljaju trenutnu opasnost ali nesumnjivo imaju negativan uticaj na biodiverzitet.

"Uzeli smo uzorke sa više različitih dubina na mjestu gdje je potopljen. Te uzorke smo odnijeli u laboratoriju za oslikavanje gdje se mogu mikroskopski odrediti čestice ulja i disperzovanih deterdženata koji su koristili Lučka kapetanija i Agencija za pomorsku sigurnost iz Bara za uklanjanje naftne mrlje. Utvrdili smo da nema nekog velikog zagađenja od dizela koji je brod sadržavao. To su mikroskopske čestice koje su difuzno disperzovane od morskog dna gdje leži potonuli remorker do površine. Iako su mikroskopske veličine imaju uticaj na živi svijet u zalivu. Ne znam ima li neki plan za vađenje broda koji bi ipak trebalo pod hitno da se izvadi iz mora", kazao je Kljajić.

"Posebno je ugroženo uzgajalište školjki u neposrednoj blizini, koje je stotinjak metara od mjesta ovog akcidenta. Treba da postoji neki plan, jer brod ne može stajati više u moru, naročito u zatvorenom prostoru kao što je Risanski zaliv. Tu sada dolazi do diistribucije disperzovanih uljanih čestica. One ne mogu mehanički da se uklone, pod uticajem mikroba vremenom će nestati, ali to je dugotrajana proces", ističe Kljajić podsjećajući da popatanje remorkera u Bokokotorskom zalivu nije usamljen slučaj, jer se na morskom dnu nalaze i ostaci privatne jahte koja je ljetos izgorela u Herceg Novom.

Prema riječima kotorskog lučkog kapetana Bruna Brkanovića lučke vlasti još uvijek nemaju plan za vađenje potonulog remorkera PR-38 "Tunj" iz dubina Risanskog zaliva zbog zakonske procedure.

Rashodovani vojni remorker koji je kupila nikšićka firma za skupljanje sekundarnih sirovina potonula je na vezu bivšeg vojnog mula između Risna i Perasta 11.oktobra.

Uprava pomorske sigurnosti i Lučka kapetanija Kotor postavili su plutajuće brane kako bi spriječili veće zagađenje mora i ograničili širenje naftne mrlje, ali su u Institutu za biologiju mora tada upozoravali da taj posao nije obavljen na efikasan način.

rtcg.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi kupili skuplji domaći ekološki proizvod od jeftinijeg iz uvoza?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish