Get Adobe Flash player

 


subota, 23 novembar 2013 18:38

Norveška može biti uzor Crnoj Gori po pitanju povlastica za ekološka vozila

Ocijenite sadržaj
(3 Glasova)

Revolucija sa automobilima na struju u Norveškoj bila je brza, prodaja je skočila tokom prethodne 3 godine. Sve je počelo sa ukidanjem poreza na uvoz i poreza za prvu registraciju. Uslijedila su besplatna parking mjesta, besplatna putarina, čak su vlasnici elektro vozila izuzeti od PDV-a i mogu da koriste trake za autobuse. Trebalo je deset godina za sve te povlastice. A koliko će trebati nama?

Norveška je jedan od najvećih proizvođača nafte u Evropi, pa opet ima najveći broj automobila na struju po glavi stanovnika u svijetu. Državni podsticaji bili su ključ za uspjeh, kažu stručnjaci. Preko 4.000 Norvežana su od početka ove godine kupili električni automobil. Čak 5% automobila koji su  2013. godine prodati u Norveškoj, su upravo oni na struju. Automobili u Norveškoj, zbog načina na koji se vozila oporezuju, često koštaju i duplo više nego u drugim zemljama koje mogu da se porede. Međutim, porez na električna vozila skoro i da ne postoji.

Vozači automobila na struju uživaju i u drugim prednostima. Jedan od popularnijih podsticaja je dozvola da električni automobili voze trakom koja je rezervisana za autobuse. Tako se zaobilaze gužve unutar i van velikih norveških gradova i često prepolovi vrijeme potrebno da se stigne do željene destinacije.

Ogroman porast prodaje automobila na struju ima značajan uticaj i na životnu okolinu. Prosječna emisija ugljen-dioksida u Norveškoj trenutno je 118 grama po kilometru, što predstavlja pad sa 125 grama po kilometru koliko je izmjereno prošle godine. To je bolje i od ciljeva koje je zacrtala Evropska unija.

Iako sa početnom cijenom od 71.400 eura, „Model S“ bio je najprodavaniji automobil u Norveškoj tokom septembra ove godine. Iza njega je, na drugom mjestu, ostao recimo novi Folksvagenov Golf.

Dok kod nas političari samo pričaju, u Norveškoj i rade, tako da je ta zemlja jedina u Evropi koja ima državnu politiku prema električnim vozilima, što bi svakako bio dobar primjer nama, ukoliko zaista želimo da opravdamo epitet ekološkog društva. Volja vlasti da ulaže u upotrebu električnih vozila pomogla je kompaniji „Tesla“ da donesu odluku o ulaganju u norvešku mrežu super-punjača, mjesta gdje baterija električnog automobila može da se napuni za manje od jednog sata.

Na svjetskom nivou, broj automobila na struju i dalje je veoma mali. Čak i da cijeli svijet krene stopama Norveške, energija koja je potrebna za punjenje automobila i dalje će dolaziti uglavnom iz fosilnih izvora. To je donekle kao ona dilema o kokoški i jajetu: da li treba da čekamo da većina energetske proizvodnje postane održiva, prije nego što pređemo na automobile na struju ili da prvo nabavimo električne automobile i da se nadamo da će to ubrzati porast upotrebe alternativnih načina proizvodnje energije?

Ne možemo da čekamo da svi energetski izvori postanu obnovljivi da bismo počeli da kupujemo, vozimo i razvijamo električne automobile. Svakako kod nas neko od nadležnih mora konačno početi razvijati strategiju i mogućnosti primjene električnih automobila u gradskom prevozu ili službenim vozilima koja plaćamo kroz poreze svi, pa i mi koji zelimo da udišemo čistiji vazduh. Prema nedavnom istraživanju, više od polovine Norvežana uzelo bi u razmatranje da kao sljedeći auto kupi električno ili hibridno vozilo. Za koliko godina će ovakvo istraživanje biti aktuelno i kod nas?

NVO Zeleno Srce

1 Komentar

  • Link komentara Slavisa petak, 25 jul 2014 13:04 Napisano Slavisa

    Osnivač i izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, izjavio je da će automobili ovog proizvođača vrlo brzo biti u mogućnosti da sa jednim punjenjem baterija pređu i do 800 km, ali da će to povećati cijenu vozila.

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li vam se dopada portal?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish