Get Adobe Flash player

 


srijeda, 25 septembar 2013 16:52

Budva uvodi eko taksu za turiste od 2 eura

Ocijenite sadržaj
(1 Glas)

Grad će na ime kredita dogodine morati da uplati šest miliona eura. Novac će, osim od turista, biti obezbijeđen iz budžeta i od građana. Opština Budva uvešće naredne godine posebnu naknadu za zaštitu životne sredine, takozvanu ekološku taksu za turiste koji dolaze u metropolu turizma, što je jedan od modela kako bi grad vratio kredit od 58 miliona eura, koliko je uzeo za izgradnju velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica. Time će turisti, kako oni koji borave u hotelu, tako i oni koji odaberu privatni smještaj, pored boravišne, morati da plaćaju i ekološku taksu.

"Još se ne zna pouzdano kolika bi trebalo da je visina takse, ali je već sada očigledno da će se praviti bitna razlika između privatnog i hotelskog smještaja, a predlog je da ona za gosta u hotelu sa četiri zvjezdice iznosi dva eura dnevno", rečeno je "Vijestima".

Prema računici komisije, očekuje se da bi se od takse moglo “ubrati” oko 1,5 miliona eura godišnjePostrojenje, čija je prva faza završena i koje bi do kraja godine trebalo da bude pušteno u funkciju, garantovaće napokon čisto more u Budvi i Bečićima, dok je drugom fazom planirano područje Svetog Stefana i Petrovca.

Opština će na ime kredita naredne godine morati da uplati šest miliona eura.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović uoči minulog vikenda formirao je posebnu komisiju čiji je zadatak da predloži način otplate duga po ugovoru za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje zbrinjavanjem otpadnih voda.

Komisija, kojom predsjedava sekretar za investicije Cvetko Pajković, a čiji su članovi sekretar za finansije Mihailo Đurović, direktor gradskog “Vodovoda” Milenko Medigović, sekretarka za urbanizam Danijela Marotić, Milijana Đuretić, Vasko Milanović, Goran Vukobratović, Dragan Vukadinović, Achim Dudey, Blažo Rađenović i Veselin Marković, na sastanku predložila je uvođenje ekološke takse za turiste.

Projekat za izgradnju, finansiranje i upravljanje zbrinjavanjem otpadnih voda u Budvi vrijedan 58.560.000 eura, predviđa da je rok izvođenja radova pet godina, a rok otplate kredita, dvije decenije sa grejs periodom od tri i po godinePrema računici komisije, očekuje se da bi se od takse moglo “ubrati” oko 1,5 miliona eura godišnje. Isto toliko novca će biti obezbijeđeno iz kapitalnog budžeta, odnosno od naplate komunalija, dok će preostalih tri miliona eura za vraćanje kredita platiti građani preko računa za utrošak vode i korišćenje kanalizacione mreže.

"Na sastanku je rečeno da praksa EU pokazuje da troškove vraćanja kredita koji se uzimaju za namjenu poboljšanja kvaliteta života građana i očuvanja životne sredine, vraćaju sami građani. Međutim, mi smo saglasni da cijeli projekat ne smije da bude na teretu građana, jer se problem zbrinjavanja otpadnih voda ne odnosi samo na 20.000 građana Budve, već i na više od pola miliona turista koji godišnje borave u našem gradu. Članovi komisije se nadaju da će im državni organi izaći u susret prilikom donošenja lokalne uredbe o uvođenju takse, s obzirom na to da je projekat WTA jedan od najvećih u regionu, kada je u pitanju tretiranje otpadnih voda i zaštita životne sredine", rečeno je "Vijestima" nakon sastanka.

Projekat za izgradnju, finansiranje i upravljanje zbrinjavanjem otpadnih voda u Budvi vrijedan 58.560.000 eura, predviđa da je rok izvođenja radova pet godina, a rok otplate kredita, koji je lokalna uprava uzela u tom iznosu, dvije decenije sa grejs periodom od tri i po godine.

vijesti.me

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li znate šta je pasivna kuća?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish