Get Adobe Flash player

 


nedjelja, 05 jul 2015 13:34

EOscc2 mikro automobil za gradove budućnosti VIDEO

Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)

Ako je suditi po sadašnjem stanju, sve veći broj stanovnika gradova i njihovih automobila napraviće pravi pakao u saobraćaju budućnosti. Njemački DFKI GmbH, istraživački centar za razvoj vještačke inteligencije predstavlja „EO smartconnecting car 2“ (skraćeno EOscc2), prototip elektro-automobila budućnosti kakav do sada niste vidjeli. Ovaj tehnološki demonstrator je zaista fascinantan, poput popularnih trasformersa u stanju je da podiže i spušta svoju karoseriju, a točkovi mu se vrte u svih 360 stepeni. U stanju je da se kreće i okreće u svim pravcima bez potrebe za bespotrebnim i dosadnim naprijed-nazad manevrisanjem uz motanje volana.

Vrata se otvaraju na gore, kao u sportskim automobilima, a cijela kabina se podiže i na taj način vozaču obezbjeđuje bolju preglednost dok istovremeno smanjuje potreban parking prostor. Štaviše, u normalnom modu dovoljno mu je parking dužine svega 2,5 metra dok u uspravnom položaju staje i na 1,5 metara parking-prostora. Komande su, po riječima razvojnog tima, intuitivne i njime je lako upravljati uprkos brojnim mogućnostima.

Inovativan je i način kako je riješena vožnja na auto-putu

Pri svemu tome „EOscc2“ ima i mogućnost automatskog parkiranja pomoću kamere i brojnih senzora koje posjeduje. „EOscc2“ pokreće četiri elektromotora od po 4 kW (na svakom točku po jedan) koje snabdijeva baterija od 54V koja omogućava autonomiju od 70 km. Najveća brzina mu je skromnih, ali za grad adekvatnih 65 km/h, a težak je 750 kg. Pritom, zanimljivo je da „EOscc2“ nema klasičan kabl za dopunu već se ona obavlja bežično – induktivnom metodom, prostim parkiranjem vozila na specijalnu, elektromagnetnu ploču. Kako je ovo namjenski, tehnološki demonstrator nema planova za masovnu proizvodnju ali nije teško pretpostaviti da će brojne tehnologije iz ovog modela zaživjeti u automobilima budućnosti.

mojauto.rs

Ostavite komentar

Morate popunit sva polja označena sa (*)

Mjesto za vašu reklamu

ANKETA

Da li bi se odazvali u akcijama cišćenja ?
 

PREVOD

English French German Italian Portuguese Russian Spanish